A két „északi” osztály már harmadik alkalommal rendezi együttesen az év legfontosabb versenyét, amelyre ezúttal 17 Dragon és 9 Folke, köztük négy Nordic és három IF nevezett be. A Hungária Yacht Club: Gömbös Lóránd és felesége Anett, valamint a klub és a kikötő csapata kiváló házigazdának bizonyult, a parti kiszolgálásért nagy köszönet jár nekik! 

A járványhelyzet miatt a szervezők igyekeztek csökkenteni a „szoros” együttlétek számát: azokat a hajókat, amelyek a szomszédos kikötőkben állnak, megkérték, hogy csak akkor jöjjenek a HYC-be, ha igazán szükséges. A megnyitó elmaradt, nevezni csak online lehetett, és az eredményhirdetésen is csak a kormányosok egyedül vették át a díjakat. 

Az első futamot csütörtökön délután 14.00 órakor lehetett elindítani, de az északnyugati szél gyorsan elfogyott és el is fordult. Sipos Péter versenyrendező kiváló döntést hozott, amikor érvénytelenítette a menetet, és gyorsan átrakta a pályát. 50 perc múlva már újra lehetett rajtolni, és a 6-8 csomóról fokozatosan gyengülő, de stabil irányú délnyugati szélben sikerült három futamot vitorlázni. Az utolsó futam befutójára lement a nap, és egészen elképesztő fényekben lehetett gyönyörködni. A hajók végül romantikus körülmények között, sötétben értek ki a partra – ritka vitorlázó élmény. A három futam különösen akkor értékelődött fel, amikor pénteken ki sem lehetett vinni a mezőnyt, annyira nem volt szél Füred előtt. 

A szombati nap azonban tökéletesen sikerült. Időközben Hagemann (Hagi) Laci vette át a irányítást, aki 10 órakor a reggeli gyenge, 4-5 csomós keletiben tartott egy – igaz rövidített – futamot, majd a beérkező délkeleti, meleg, szinte sivatagi szélben további hármat. Fantasztikus vitorlázó időben, 12-14 csomós szélben, gyönyörű hullámok között ment le újabb három futam. A vasárnap délelőttre érkező 26-28 csomós szél túllépte a két osztály által megállapított felső széllimitet, így végül hét futamban dőlt el a verseny.

A Dragonok között Kis-Szölgyémiék sebességét a többiek nemigen tudták tartani: a hajó rossz rajtok vagy rossz széltaktikai lépések után is mindig az élre tudott törni, négy futamgyőzelemmel abszolút megérdemelten vihették haza a Dragon-bajnoknak járó tradicionális Sonnenschein Kupát. A második helyen a tavalyi bajnok és házigazda Gömbös Lóránd csapata (legénység: Horgos Tamás, Majthényi Mátyás) végzett, a bronz pedig a Tenke Péter, Varga István, Szörényi Ádám triónak jutott. A legjobb klasszikus Dragon a Yorikke lett, amelyet Dobos Attila kormányzott. 

A Folkék között a Maug-Lee vezette Zarándok három futamgyőzelemmel lett bajnok a Natalie (Kovács János Balázs, Faragó Gábor, Mészáros Ákos) és a Mormota (Szamódy Zsolt, Győry Magdolna, Farkas János) előtt. A legjobb Nordicnak járó díjat ezúttal a bajnok Zarándok vihette haza.

Az eredmények itt megtekinthetők. 

Fotók: Mag Andi további képei a facebookon