Tudjuk, mit kell vinni, mit kell enni és inni, mit kell felvenni. Tudjuk, hol kell követni, hol kell nézni, kik az esélyesek. Tudunk róla mindent, mindent és mindent, mert az összes csapból ez folyik! (Külön kedvencem, amikor egy friss ismerős - megtudván, hogy az ember hobbija a vitorlázás - azonnal azt firtatja, indulok-e a Kékszalagon.)

Sokkal kisebb hullámokat vernek azonban az olyan hírek, melyek a közelmúltban befejeződött különböző rangos Európa- és Világbajnokságokon indult fiatalokról szólnak. Pedig ők a jövő, akik – szüleikkel és edzőikkel együtt – rengeteg időt, energiát, elszántságot tettek és tesznek bele az elért eredményekbe. A példa kedvéért:

- Optimist Európa-bajnokság: Jandl Rómeó (81.), Gulyás Bálint (87.), Siklósi Mór (105.), Zarándy Martin (107.), Csőregh Máté Mihály (126.) a 155 hajós mezőnyben,

- Optimist világbajnokság: Héder Benedek (35.), Fehér Boróka (44.), Kis-Szölgyémi Soma (52.), Bite Pál (83.), Koch Péter (111.) a 259 hajós mezőnyben,

- Finn Junior (U23) világbajnokság: Németh Domonkos világbajnok.

 

Nem kell sokat kutakodni, hogy további érdekes vitorlás versenyt találjunk erre a hétre: két magyar egység utazik ki a Garda-tóra, ahol komoly nemzetközi versenyen vesznek részt olyan hajóosztályokban, amit jegyez a World Sailing, és adott pályán ugyanolyan hajók ellen veszik fel kilenc futamban a küzdelmet (tudjuk, nem az a lényeg, hogy kinek a hajója hosszabb, vagy magasabb, vagy könnyebb, vagy repülőbb, vagy úszóbb, vagy drágább…stb.). Ők is rengeteg energiát, pénzt, időt áldoznak fel, hogy minél magasabb színvonalon űzzék a hobbijukat, és minél komolyabb eredményekkel „öregbítsék hazájuk hírnevét nemzetközi vizeken”. Ráadásul – csak az érdekesség kedvéért - itt is találhatunk a legénységek tagjai között komoly „arcokat”, olimpiai kvótát futottat vagy olimpiai résztvevőt.

Aztán, ha kicsit távolabbra tekintünk, kiderül, hogy kezdődik az Olimpia is, amelyen három magyar vitorlázó (és egy szörfös) indul – akik a komplett fiatalságukat tették fel arra, hogy most ott legyenek az Enoshima Yacht Harbour-ban, „vért igyanak”, és Magyarországot képviseljék az egész világ előtt! Egynek-kettőnek nem olyan titkos álma, hogy éremmel térjen haza! Rajtuk kívül ráadásul még egy magyar bíró és egy magyar rendező is van a résztvevők között!

Ha valakit a sok kékszalagos hír között érdekel, akkor:

- Érdi Mári július 25-én, 5:00-kor

- Vadnai Benjámin július 25-én 7:30-kor

- Berecz Zsombor július 27-én, 6:00-kor rajtol az első futamában.

 

Éremfutamok:

- ILCA 6 (Érdi Mári): augusztus 1., 8:30

- ILCA 7 (Vadnai Benjámin) augusztus 1., 7:30

- Finn (Berecz Zsombor) augusztus 3., 7:30.

Mindez magyar idő szerint.

Természetesen ettől függetlenül fél szemmel figyeljük az eseményeket, és kívánjuk a „Kékszalag-világbajnokság” összes indulójának, hogy találja meg a számításait a verseny során, mindenki, aki akar, fusson be, ne történjen személyi sérülés és anyagi kár, győzzön akár összetettben akár hajóosztályban az az egység, aki a legfelkészültebb, a legtöbb munkát tette bele, aki a legkorrektebb, legösszeszedetteb, legszebb vitorlázást mutatja be. Találják meg a számításaikat a támogatók, szponzorok, és az egész persze legyen olyan, ahogyan a szervezők, rendezők megálmodták.

De könyörgöm, ne erről szóljon már minden…

 

Csoltó Ákos

Kép: Cserta Gábor