Az október első hétvégéjén véget ért verseny kifejezetten nehéz körülmények között zajlott: az első napi erős szél és eső után némiképp gyengébb, de forgolódó szél tette próbára a mezőnyt, elsősorban ez okozta a futameredmények nagy szórását is: a bajnok páros mindössze egy nyert futammal állhatott az abszolút verseny – az Európa kupa – dobogójának legfelső fokára.

A 17 éves Tóth Attila és a 16 éves Borda Levente sikere jó példa arra, hogy lehet sikeresen továbblépni más hajóosztályba egy-egy fényes optimistes karrier után. (Levente 2020-ban  OP magyar bajnok, Attila 2019-ben OP ifi bajnok volt.) A páros eddigi történetének tanulságairól beszélgettem az újdonsült 29er bajnokokkal.

Mindketten kormányosként értétek el eddigi optimistes sikereiteket. Nem gondoltatok arra, hogy továbbra is egyszemélyes hajóban – kézenfekvő módon Laserben – folytatjátok?


Attila: Elég egyszerű volt a döntés, a Laserbe kicsi és könnyű voltam. Nagyon tetszett a 29er, de akkor a klubomban, a Spariban éppen nem volt ebben a hajóosztályban csapat, átmentem a Kerekedbe. Idén Földváron is beindult a szkiffes élet, egyértelmű volt, hogy visszajöttem.

Levente: Sokáig azt terveztem, hogy Laserben folytatom. Aztán amikor Atus visszajött, eldöntöttük, hogy összeülünk. Gyerekkorunk óta barátok vagyunk, együtt kezdtünk vitorlázni Keszthelyen. Egyértelmű volt, hogy egy év 29er tapasztalattal a háta mögött ő lesz a kormányos. Nekem meg ráadásul nagyon tetszik a legénység feladata: tartani a balanszot, ugrálni a hajóban, ügyeskedni, hogy gyors legyen a hajó.

Attila: Ráadásul Levi magasabb és nehezebb is. Ez így most egy ideális páros.

Mennyire volt nehéz ez az idei magyar bajnokság?
Attila: Nagyon kemény és izgalmas verseny volt. A szél szinte minden futamban össze-vissza csapkodott, forgott, ráadásul nagyon erős volt a mezőny. Nagyon jó például a cseh csapat, közülük végeztek az Európa kupa második-harmadik helyén. Ugyan mi nyertünk, de úgy érzem, a szokásos formánk alatt vitorláztunk. Esélyesként indultunk, hiszen idén az összes hazai versenyt megnyertük, a csehországi Európa kupán legjobb magyarként lettünk harmadikok, és a valenciai világbajnokságon is a legjobb magyarként végeztünk. Szóval úgy készültünk, hogy megnyerjük ezt az idei bajnokságot, de őszintén szólva könnyebb csatára számítottam.

Meddig maradtok a 29er osztályban?
Levente: Sajnos idehaza csak 18 éves korig értékelik az eredményeket ebben a hajóosztályban, ifjúsági osztálynak van nyilvántartva. A logikus továbblépés majd a 49er lesz, de erre még nem gondolunk. Van feladatunk még a jelenlegi hajónkban is, nem is kevés.

Attila: Idén még sok munka vár ránk, október 20-án utazunk az Európa bajnokságra a Gardára. Novemberben Barcelonába megyünk edzőtáborba, decemberben pedig Ománban veszünk részt a  29er ifjusági világbajnokságon.

Jó szelet! 

Visy László Oszi

Kép: Cserta Gábor, Szántó Áron