Farkas Laura, Langer Soma és Máté P. Gábor ezúttal a fedélzeten való viselkedés szabályait vette górcső alá. A legalapvetőbb, hogy a vízen, a hajóvezető utasításai követendőek, hiszen ő a “kapitány”. A segítségnyújtás fontosságára is felhívják a figyelmet, mégpedig úgy, hogy a vízbe esett Máté P Gábort kell kimenteniük Farkas Somáéknak.

A most bemutatott epizódban a legfőbb hangsúly ugyanakkor a környezetvédelemé. Több különböző jelenetben mutatják be a szereplők, hogy nem szabad még almacsutkát, vagy cseresznyemagot sem a vízbe dobni, a cigarettacsikkről nem is beszélve. Mindemellett a hajón gyűlt szemetet érdemes külön gyűjteni és a partra érve az arra kijelölt szelektív hulladékgyűjtőbe helyezni.

Végül megjelenik a sokszor visszatérő eset bemutatása, mely szerint nem szabad az általunk kedvelt, ugyanakkor hangos zenével zavarni vitorlázótársainkat.  A filmben kimondják, hogy szükségleteinket lehetőleg a partra érve, vagy onnan elindulva végezzük el. De persze, Máté P. Gábor erre fittyet hányt a mostani epizódban. A most közzétett részt a Szüreti Regatta mezőnyének mutatták be először Badacsonyban, a korábbi évek a TVSK által rendezett versenyeinek díjátadó ünnepségének keretében.

Az esten megjelent Farkas Laura és Máté P. Gábor is, akik elmondták, nagy örömmel vállalták Ladányi János filmrendező felkérését a szerepekre. Mindketten elárulták, könnyen elképzelhető, hogy a következő versenyszezonban, személyesen is találkozhatunk velük a fedélzeten, hiszen annyira közel került hozzájuk is a vitorlázás életérzése.