A menetrendszerűen megérkező 5-10 csomó közötti seabreeze-nek hála, minden versenyszámban a terv szerint zajlottak a futamok, így mindenkinek egyetlenegy utolsó versenye maradt a zárónapra.

Holnap tehát a magyar 29er szkiffesek és a szörfösök a tizenharmadik, a laseresek a kilencedik futammal búcsúznak a világbajnokságtól.

Sok hajóosztályban nyitott a verseny, maradt tehát izgalom a végére is.

A fiú laseresek 50 fős mezőnyében Nagy Bendegúz pillanatnyilag 22., ott nagyobbak a környékén a pontkülönbségek, remekelnie kell ahhoz, hogy lényegesen előrébb kerülhessen.

Felemásra, ezzel együtt örömtelire sikeredett a Spartacusos 29er fiúcsapat mai napja: egy fantasztikus második hely után begyűjtöttek egy kiesőt, aztán pedig ötödikek lettek a 24 szkiffből álló mezőnyben.

Tóth Attila és Borda Levente ma tehát végre megvillantotta képességeit a nagyon erős mezőnyben, és az is jó jel, hogy egy rosszabb futameredmény után azonnal fel tudtak állni. Bárhogy is alakul az utolsó nap, egy biztos: rengeteget tanultak a még mindig csak egy éve együtt vitorlázó fiúk ezen a versenyen. Mai eredményeikkel a 11. helyre léptek előre az összetett listán.

A csopaki Kereked lányai, Kis-Szölgyémi Luca és Ugron Hanna két hetedik hellyel mutatták meg az utolsó előtti napon, hogy ott a helyük a világ legjobbjai között, elég kis pontkülönbségekkel vannak előttük, ha holnap kijön a lépés az utolsó futamban, még előrébb is kerülhetnek a mostani összetett 15. helynél, ahol egyébként pontegyenlőséggel állnak.

Szépen vitorlázott a leány szörfösök közt ma Morvai Anna. A mai első futamban másodikként futott be, később sem hibázott nagyot, így az összetett 10. helyén várja a záró versenyt. A szörfös Morvai Bálint mai hatodik helye (melyet két tizedik követett) ugyancsak jó jel, ő pillanatnyilag az összetett 10. helyén áll.

Az már egy nappal a világbajnokság vége előtt elmondható: a magyar ificsapat minden tagja méltó volt arra, hogy hazánkat képviselje egy korosztályos olimpiának megfelelő versenyen. Minden országból csak egy egység nevezhetett, nincsenek „turisták”, mindenki hazája legjobbja. Érdemes átböngészni a listákat, milyen nagy hagyományú tengeri nemzetek vitorlázóit előzik meg fiaink-lányaink.

A futamok élő közvetítése, a korábbiak visszanézése itt:

https://youthworlds2021.sapsailing.com

Eredmények: https://worldsailingywc.org/results/

Videó és fotógalériák: https://worldsailingywc.org/multimedia/

 

visyla