A 470-es osztály története és szerepe a 2021-es évben megváltozott. A halasztott olimpia után a 470 férfi és női osztály nem lesz résztvevője az olimpiai játékoknak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi döntése alapján. A 470-es osztály, viszont mint vegyespáros olimpiai szám továbbra is szereplője az olimpiai játékoknak. "Ez a váltás már érződik a nemzetközi versenyeken, de a vegyespáros versenyek száma várhatóan az olimpiai játékok után fog nagyobb mértékben emelkedni. Azokban az országkban, ahol meghatározó volt a 470-es osztály szerepe, a továbbiakban a vegyespárosok biztosítják majd az olimpiai részvételt" - mondta Kerekes Kázmér, aki rátért a 470-esek magyarországi helyzetére. 

Sajnos az elmúlt években a hazai klubokban erősen visszaszorult a 470-es versenyzők és az itthon rendezett versenyek száma is. 2020-ban is csak két egyesület - a Spartacus VE, THE - foglalkozott ezekkel a jakókkal és versenyzőkkel, sajnos a többi nem. A 2021-es versenyévadra sem volt jellemző a 470-es versenyek kiírása, talán azérdeklődés hiánya miatt. MIndössze a THE jelezte egy verseny kiírását. A korábbi években a Spartacus VE szervezte a 470-es bajnokságot, de jelezték, hogy 2021-ben nem tudják megrendezni. Így a THE adott otthont a múlt évi bajnokságnak, amelyen 8 egység vett részt. A 2021-es eseményekhez tartozik, hogy az olaszországi Master’s Világbajnokságon - amelyen 48 egység indult - a Master korosztályban ezüstérmet szerzett a Sallai-Perjés páros.

A visszafogott érdeklődés talán tulajdonítható a hajó kétszemélyes voltának és beszerzési árának, amely a nemzetközi szintű versenyzést lehetővé teszi. "A 2021-es váltás talán előtérbe hozza a női vitorlázást (women on water ) itthon, a következő olimpiai játékokon és ez felhívja a hazai klubok figyelmét a nyitásra az olimpiai 470-es vegyespáros felé. A 2021-es olimpiai játékokon lehetőség lett volna a magyar 470-es férfi páros indulásának (Gyapjas testvérek), de sajnos az utolsó kvalifikációs világbajnokságon Portugáliában a helyi versenyzőkkel szemben nem sikerült kiharcolni az olimpiai részvételt, a Világbajnokságot a 8. hellyel zárták az éremfutam megnyerésével.

A jövőről szólva Kerekes Kázmér azt mondta: "A hazai és nemzetközi 470-es versenyprogramban kiemelkedő esemény lesz 2022-ben Tihanyban a  THE szervezésében a 470 Master’s Cup és a 470-es Junior Világbajnokság augusztus 14-21. között. Előtte számos 470-es ranglistaverseny várható.

A Masters Világbajnokság lehetőséget biztosit minden 30 év feletti 470-es páros részvételére. "A párosok tagjainak a négy korosztályban Pre Master 60+, Master 70+, Grand Master 100+ és Grand Grand Master120+ évesnek kell lenniük 2022-ben" - tette hozzá az osztálykapitány. Részvételi feltétel a Nemzetközi 470-es Osztályszövetség tagdíjának és a nevezési díj megfizetése. Talán ez a  2022. évi jelentős nemzetközi verseny adhat  fellendülést az osztálynak. 

Fotó: Cserta Gábor