Február 16-20. között rendezik meg a 12 futamosra tervezett 32. Palamós Optimist Trophyt és a 16. Nemzetek Kupáját. A verseny jelentőségét növeli, hogy ez az első nemzetközi válogató a júniusi törökországi, bodrumi világbajnokságra és a júliusi sonderborgi, azaz Dániában megrendezendő Európa-bajnokságra.

A legjobb magyar ifjú optimistesek nyolc klub képviseletében vannak jelen, edzőikkel együtt: az alsóörsi Balatoni Yacht Club, a füredi BYC, a földvári Spartacus, a BS Fűzfői Vitorlás Klub, az MVM SE, a Kereked VK, a Fertő tavi FVE és a Pro Rekreatione SC küldött csapatot Spanyolországba.

Az eddigi eredményeik alapján a spartacusos Héder Benedek Barnától, az alsóörsi BYC-be frissen igazolt Bite Pál Elődtől és a Fertő tavi Koch Pétertől várja a legjobb teljesítményt a szakvezetés. A magyarok már megérkeztek Palamósba, volt alkalom edzeni is a pálya tervezett helyén. A Spartacus Optimist csapatának vezető edzőjét, Gyapjas Zsombort hívtam fel telefonon.

Izgalmas hét lesz, mindenféle, irányában is sokféle szelet jósoltak a versenynapokra, gyengébbtől egészen az erősebbig. Itt, a palamósi öbölben nem a stabil seabreeze a jellemző, nincs bevált menetrend, a part felől fújó szél kifejezetten trükkös, forgolódó szokott lenni. A koronavírus járvány azért még befolyásolja a rendezést, elmarad a futamok utáni közös étkezés, elméletileg kötelező a maszk viselése a kikötőben, de ezt ahogy láttuk, nem nagyon tartja be senki. Az oltottaknak már nem kötelező tesztelni. A járvány pozitív mellékhatása viszont, hogy nagyon profi a verseny mögé tett informatikai háttér, mindent lehet online követni, intézni a hirdetőtáblától a regisztrációkon keresztül egészen az óvási kérelmek beadásáig. Külön mobilapplikációt fejlesztettek a versenyre mindkét telefonos operációs rendszerre. Egyelőre a magyarok házatáján minden a legnagyobb rendben, várjuk a február 17-én kezdődő futamokat!”

A versenyen induló spartacusos csapat egyébként gőzerővel reklámozza a július elején megrendezésre kerülő földvári nemzetközi Optimist versenyt: Choco Cup 2022 feliratú matricákkal és természetesen ugyanígy logózott csoki szeletekkel kedveskednek a többieknek – a rengeteg hasznos információ mellett. A nagy hagyományú balatoni verseny színvonalas megmérettetése lesz majd a bodrumi világbajnokságra nem kvalifikált versenyzőknek.

A helyszíni edzésen készült fotók: Gémesi Jóka / Choco Cup 2022

A verseny weboldala hírekkel, eredményekkel: https://www.palamosoptimisttrophy.org/en/default/races/race

visyla