HAJÓ KATEGÓRIA – I. helyezett
LEGJOBB HAZAI FEJLESZTÉS KÜLÖNDÍJ

AQWIA Kft.
BFYC Kereskedelmi és Oktatási Központ Kft. – G pavilon 204A
„WIA CC Elektromos hajó” elektromos hajómodell

A gyártóról
A Wia 2006-ban alapult azzal a céllal, hogy minőségi környezetbarát elektromos hajókat készítsen elsősorban a Balatonra. Valamennyi Wia típus kifejezetten elektromos hajtásláncra tervezett hajótesttel készül, amelyet a lehető legkisebb energiafogyasztás mellett elérhető optimális sebességre tervezünk, ezzel is csökkentve a környezetterhelést. A Wia ma az ország egyik legkorszerűbb hajógyártó egységét működteti Balatonfűzfőn, több mint 40 ember foglalkoztatva és rengeteg hazai beszállító termékeit felhasználva. A legkorszerűbb technológiával készülő hajók teljes gyártási folyamata során kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre. Jelenleg négy modellsorozat összesen öt változata készül. A legkisebb a 23 lábas CC, a legnagyobb pedig a 45 lábas 450-es sorozat. 2021 végéig több mint 200 Wia hajó került már vízre – és nemcsak itthon, hanem 2020 óta már külpiacokon is.

Az újdonság bemutatása
A Wia CC egy valóban merész és innovatív koncepció, amellyel az volt a célunk, hogy olyan multifunkciós hajót alkossunk, amely egyszerre felel meg tucatnyi különböző felhasználási terület követelményeinek a kedvtelési célú hajózástól a professzionális felhasználási lehetőségekig. A CC minden részletét úgy alkottuk meg, hogy rendkívül tartós, kiemelkedő menetteljesítményekkel rendelkező, roppant üzembiztos, egyszerűen kezelhető és nagyon csekély fogyasztású legyen a hajó.

HAJÓ KATEGÓRIA
LEGZÖLDEBB TERMÉK KÜLÖNDÍJ

WATERFRONT BALATON Kft. – 206B
„Phantom 26 elektromos hajó” elektromos hajómodell

Cég tevékenységének bemutatása
A Phantom és vállalatunk életre keltését egy életérzés vezérelte. Balatonon siklani egy sebességre született kompromisszum mentes prémium minőségű hajóval ahol a technológia és a luxus találkozik. Célunk, hogy a jövő technológiáját alkalmazva, tisztán elektromos meghajtású, prémium hajóinkkal feledhetetlen és magas minőségű hajózási élményt nyújthassunk vásárlóink számára. Évekkel ezelőtt volt egy víziónk, miszerint a magas színvonalú hajózás élménye környezetbarát módon olyan helyeken is megvalósítható legyen, mint a Balaton, ahol ezidáig nagy teljesítményű siklóhajókkal nem lehetett hajózni. Hosszas fejlesztést és tervezést követően 2021 tavaszán életre keltettük a Phantomot, amely az eKraft elektromos hajtásrendszerével felszerelve páratlan élményt tud nyújtani a vízen.

Magyar manufaktúra
Cég tevékenységének bemutatása A Phantom és vállalatunk életre keltését egy életérzés vezérelte. Balatonon siklani egy sebességre született kompromisszum mentes prémium minőségű hajóval ahol a technológia és a luxus találkozik. Célunk, hogy a jövő technológiáját alkalmazva, tisztán elektromos meghajtású, prémium hajóinkkal feledhetetlen és magas minőségű hajózási élményt nyújthassunk vásárlóink számára. Évekkel ezelőtt volt egy víziónk, miszerint a magas színvonalú hajózás élménye környezetbarát módon olyan helyeken is megvalósítható legyen, mint a Balaton, ahol ezidáig nagy teljesítményű siklóhajókkal nem lehetett hajózni. Hosszas fejlesztést és tervezést követően 2021 tavaszán életre keltettük a Phantomot, amely az eKraft elektromos hajtásrendszerével felszerelve páratlan élményt tud nyújtani a vízen.

Phantom hajó fejlesztés koncepciójának, céljának bemutatása
A Phantom hajó tervezése és megalkotása során az egyik elsődleges szempont volt a prémium minőségű alapanyagok kiválasztása, amelyeknek kombinációja egyedülálló luxus élményt nyújt minden Phantom tulajdonos számára. A hajógyártás magyarországi manufaktúránkban történik, ahol szakembereink kiemelkedő gondossággal állítják össze a leendő tulajdonosok számára egyedileg testreszabott Phantom hajókat.
200 lóerős teljesítményével a Phantom nem csak vetekszik, de több tekintetben felül is múlja belsőégésű versenytársait. Az elektromos motor elképesztő nyomatékkal rendelkezik, ami már az első gázadásnál libabőrrössé teszi vezetőjét. Ezt a teljesítményt egy olyan tiszta és környezetbarát hajtásrendszerrel biztosítja, amely lehetővé teszi a károsanyag kibocsátás nélküli hajózást. Ezen tulajdonságok miatt olyan helyeken is élvezheti a nagy sebességű sikló hajózás élményét, mint például a Balaton.

HAJÓZÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK KATEGÓRIA – I. helyezett

Kovács Tamás
Fischer Panda Hungary Kft. – 403B
3D nyomtatási technológia a hajógyártásban

Egyre több közlekedési eszközben használnak már 3D nyomtatással készült alkatrészeket. Mi ezt kicsit tovább fejlesztettük annak érdekében, hogy minél kevesebb terhet rójunk a környezetre és a kompozit építésének korlátait kitágítsuk.
Automatizált környezetben minimális, 1 százaléknyi hulladékkal építünk. Nem vagyunk a sablon formáihoz kötve, akár építés közben is változtathatunk a formán, és a kialakításokon. Ugyanakkor, ha szükséges, ősmintákat tudunk gyártani közvetlenül 3D-rajzból, szemben a hagyományos habmaró technikával. Mi csak annyi anyagot használunk fel, amennyi a forma térfogata. Robotkart és hagyományos fff /x,y,z tengely/ nyomtatót használunk. Ezek nagyméretű gyártási rendszerek, a nyomtató 10 m³ térfogatú. Többfajta automatizált szálfektetési rendszereink vannak. Ezekkel a rendszerekkel könnyű egyszeri változtatásokat végrehajtani egy hajó fejlesztésében (pl: keel, kormány, foils vagy akár kabintető vagy hajó részeinek cseréje), mindezt sablon és különösebb előkészület nélkül.
Technológiánk két fő részre osztható: a hőre lágyuló polimerek, és a hőre keményedő polimerek. A hőre lágyuló polimereket manapság is használják a hajógyártásban, különböző habmagok formájában. A mi technológiánk is hasonlóan működik: ha kell, közvetlen habot is tudunk nyomtatni, ami egyből szendvics-szerkezetet ad a formának. A hőre lágyuló rendszereink teljesen környezetbarátok, újrahasznosíthatók. A hőre keményedő rendszerekhez folyamatos szálat adunk (karbon, kevlár, üvegszál, bazalt, len), így azonnal egy erős, kompozit-struktúrát nyomtatunk, ami nem igényel túl sok utómunkát, és automatizált, egyszerűbb lesz a gyártási folyamat.
Jelenleg több hajót építünk ezzel a technológiával, a Life 8.5-re vagyunk a legbüszkébbek. Ez a hajót a Balatonra terveztük és építjük, elektromos hajtással. A 3D-nyomtatott szendvics-kompozit szerkezet egyedülálló a maga nemében, és több saját know-how-okat tartalmaz. A hajó a magas minőségű Fisher Panda elektromos hajtásával rendelkezik. Fürdővel, klímával, automata rejtett horgonyzással, teleszkópos napfénytetővel, és sok egyéb kényelmi felszereléssel láttuk el.