Árpásy Miklóssal kb. tíz éve ismerjük egymást. 2014 nyarán vitorláztam először Miklóssal a vitorlásán vakokkal és gyengénlátókkal...

A 2014-es vitorlázás után ezt írtam a blogomba a meder.hu oldalon:

Július 13.-án Balatonbogláron vakokkal és gyengénlátókkal vitorláztam. Voltak, akik életükben először vitorláztak és voltak, akik már több alkalommal is vitorláztak. Ők vezették és kezelték a vitorlást szinte teljesen egyedül. A szelet lehet érezni, a hajót is lehet érezni. A sottok kezelése könnyebben megtanulható, de a kormányzás és az iránytartás az nehéz dió. Lehetséges kisebb hibákkal vitorlázni vakon is és néhány kisebb hiba ugye nem is számít :-) A vitorlák hajtogatása, bekészítése és a hajó ellökése Csabának jól ment, nem is kellett segíteni. Sokat tanultam ezen a napon, és remélem a csapat is tanult egy kis pluszt. Ők azt ‘látják’, amit mi nem látunk, mi ezt tanulhatjuk tőlük. A vakok és gyengénlátók jobban és másképpen érzik a vitorlázást... 

 

2020 őszén eldöntöttem, hogy segítek lehetőséget találni vitorlázásra a vakok és gyengénlátóknak. Mikivel megbeszéltük a részleteket, ő is benne volt egy hosszabb együttműködésben. Miklósnak nagy tapasztalata van vakokkal és gyengénlátókkal való közös munkában, emellett nagyon jól és gördülékenyen tudunk együtt működni, plusz még szuper jó vitorlázó is! 

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. NEA pályázatán nyertünk 2021-ben és 2022-ben is, ez a háttere a közös projektnek. A hajóbérlések és a kikötői díjak költségesek, ez támogatás vagy pályázat nélkül nem működne.

 

Miért is fontos, hogy a látók lássák, hogy a vakok és gyengénlátók igenis tudnak vitorlázni ‘szinte’ önállóan? Miért is írunk erről?

Az a véleményem, hogy egy vak vitorlázó igenis tud olyan jól vitorlázni, mint egy látó. Jobban figyel (rá van kényszerítve) és másképpen érzi a hajót (a többi érzékszervén keresztül jobban figyel), erről kell és érdemes beszélnünk és írnunk... Az érzékelés és a figyelés fontossága és szerepe a vitorlázásban a legfontosabb, és emellett ezt a fajta hozzáállását tudjuk tőlük tanulni. Hosszabban kitérünk erre a témára majd egy év múlva, a következő írásunkban. :-)

 

 

A legtöbb látó, akivel beszéltünk a projektről, ezeket kérdezte:

  • Tényleg élvezik?
  • Igen, persze. Ez kicsit olyan, mint minden más esetben is... Van aki élvezi, és van aki nem… Ez az időjárástól is függ és persze a csapattól is, de ebben a csapatban garantált a jó hangulat.
  • Tengeri betegségük van? 
  • Nem volt még ilyen eset. 
  • Hogy kormányoznak?
  • Nem látnak, de sokkal jobban figyelnek a többi érzékszervükre, mert igen, tudnak kormányozni.
  • Mit csinálnak menetben a hajón? Nem unatkoznak?
  • Ugyanazt, amit a látók, jókat beszélgetnek és persze figyelik a hajót a többi érzékszervvel. A víz és a vitorlázás jótékony hatása a vakokra és a gyengénlátókra is hat, sőt szerintünk még jobban is. A csapattagok mind részt vesznek a hajó írányításában… Miklós csak figyel és oktat.
  • Nem félnek? Komfortos a vitorlázás számukra?
  • Egyszer volt egy kis félelem a viharban (ilyen mindenkivel előfordul), de rövid ideig tartott. A bizalom a fontos számukra, Miklósban pedig 100%-osan megbíznak. 

 

2022-es terveink:

Idén is szeretnénk egynapos és több napos gyakorló vitorlástúrákat szervezni számukra, mint tavaly. Emellett a BAHART Regattán is indul a csapat, ahogy tavaly is tette. Ha valaki esetleg szeretné a projektünket segíteni, van lehetőség rá. Például egy hajó felajánlás a projekt számára a legfontosabb. Nekem írjatok: mederaron@gmail.com vagy hívjatok: +36 20 273 8423, ha tudtok esetleg segíteni.

 

Sulyok Péter írása, aki egyébként egy stand up-os humorista is (egyébként nagyon tudom ajánlani):

Egyedi élmény volt, hogy 2021-ben, a pandémiás helyzet ellenére a Paradicsom Klub és az Ocean Sailing SE, Árpásy Miklós vezetésével bevállalta a vitorlás programok szervezését. Nekem először 2014-ben volt lehetőségem utasként megjelenni egy vitorlás hajón, ami nagyon érdekes volt. Már akkor megfogalmazódott bennem, hogy szeretnék többet megtudni ezeknek a hajóknak a működéséről, és kezeléséről. Teljes vakságom miatt viszont nehéz volt olyan embert találni, aki nem csak utasként vinne el egy-egy útra, hanem magyarázna, oktatna is. Miklósban ezt a személyt sikerült megtalálnom. Egész, sőt, többnapos programokat szervezett, ahol gyakorlatban is megismerkedhettem a hajó kezelésével, felépítésével, a vitorlázás alapvető fogalmaival, elméletével. Tekintettel arra, hogy Miklósnak van tapasztalata a vak és látássérült emberekkel, jól tudtunk együtt dolgozni, és még a viharban is, amibe keveredtünk egyszer, biztos kézzel irányította az eseményeket. Hogy az egyesület pályázat útján tudott támogatást szerezni ehhez az egyébként igen költséges sporthoz, sokat segített abban, hogy mind nekem, mind pedig más látássérülteknek életre szóló élményt adjon, akik talán másképp nem tehettük volna meg, hogy ilyen tartalmas, és informatív programon vehessünk részt.

 

Amikor Péter láttam kívülről vitorlázni, egyből felismertem, hogy nagyon ügyes. Közel vitorláztunk hozzá egy másik hajóval, amikor gyakorlás volt éppen, és szépen egyenesen tartotta a vitorlást Bf. 3-4-es szélben. Nem is értettem, hogy hogyan csinálja… Mikit kérdeztem, mert neki ebben hatalmas tapasztalat van. A válasza egyszerű volt: érzi a hajót... 

 

Érezni kell a hajót! Mint vitorlásoktató, a tengereken és óceánokon is ezt próbálom megmutatni, oktatni és átadni. A legfontosabb, hogy érezd a hajót, a többi utána jön csak… Jövőre, majd erről is írunk hosszabban. :)

 

Békét és Szelet!

Méder Áron (meder.hu), Árpásy Miklós

Ocean Sailing SE (www.oceansailing.meder.hu)

Paradicsom Klub