A vitorlássportot, mint technikai sportágat alapvetően meghatározza a felszerelés és annak minősége. A technikai és a szabályoknak való megfelelőséget pedig a speciális szaktudással rendelkező tisztségviselők, a felmérők ellenőrzik. A Magyar Vitorlás Szövetség  tavaly télen foglalta először formális keretekbe az MVSZ felmérői programját, amelyben ma már nemzeti és nemzetközi minősítéssel rendelkező felmérő tisztségviselők is részt vesznek.

A World Sailinghez benyújtott sikeres pályázat pedig lehetővé tette, hogy 2022. június 4-én és 5-én, a Balatonfüredi Yacht Clubban úgynevezett IM Clinic-re, azaz felmérőképzésre kerüljön sor. Az IM Clinic lehetőséget nyújt arra, hogy újabb érdeklődők elsajátíthassák a felmérői tevékenység alapjait. Az MVSZ bízik abban, hogy az érintettek a megszerzett tudásukat kamatoztatva az osztályszövetségekkel együttműködve segítik a versenyrendszer fejlesztését, valamint ismereteik felhasználásával újabb érdeklődőknek adják tovább a felméréshez szükséges szakmai tudást.

A kétnapos képzésen a résztvevők a World Sailing Felszerelési szabályain (The Equipment Rules of Sailing) keresztül kapnak bevezetést a felmérés tevékenységébe és a felmérők szerepébe, valamint megismerhetik a vitorlák, a hajótest és a rudazatok alapvető mérési eljárásait. A megszerzett ismereteket azonnal a gyakorlatban is kipróbálhatják, továbbá tájékoztatást kapnak arról, hogy a versenyeken hogyan szerezhetnek érvényt a szabályok betartásának. A legfeljebb 20 fő részvételével zajló oktatás nyelve angol és a képzésre a régió más országaiból is várnak jelentkezőket. A magyar jelentkezők igénye esetén az MVSZ Versenyek Tisztségviselőinek Bizottsága (VTB) a képzés gördülékeny lebonyolítása és a nyelvi nehézségek leküldése érdekében a World Sailing oktatójával együttműködő helyi tanácsadót nevezhet ki.

A 12 órás elméleti oktatást és az ezen felüli gyakorlatot tartalmazó képzés részleteiről és a jelentkezés módjáról az érdeklődők a World Sailing weboldalán, ide klikkelve tájékozódhatnak. További részletek pedig a csatolt dokumentumban olvashatók.