A program formába öntését követően a bizottság 2021 tavaszán nemzetközi felmérői vizsgákat akkreditált abból a célból, hogy Magyarország első, nemzeti szinten minősített felmérői megkezdhessék tevékenységüket. A felmérők feladata, hogy a vitorlássportban használt felszereléseket a szabályoknak való megfelelés szempontjából ellenőrizzék, és így biztosítsák a technikai sportágban használt eszközök biztonságát és minőségét.

 

A felmérői program elindításával párhuzamosan, az MVSZ a bizottság kezdeményezésére a World Sailinghez nyújtott be pályázatot, hogy egy International Measurers’ Clinicet tartsanak Magyarországon. A nemzetközi résztvevők számára is nyitott képzés tervezett dátumait a járványhelyzet miatt többször halasztani kellett. A két szervezet közötti hatékony szakmai kapcsolattartás eredményeképpen a képzés még a 2022. évi versenyszezon elején, június 4-5-én, nyolc magyar és öt külföldi (köztük görög, horvát és olasz) résztvevővel valósulhatott meg.

A clinic 12 órás elméleti és kétórás gyakorlati szakaszból állt, amely során a résztvevők a World Sailing Felszerelési szabályain (The Equipment Rules of Sailing) keresztül kaptak bevezetést a felmérés tevékenységébe és a felmérők szerepébe, valamint megismerték a vitorlák, a hajótest és a rudazatok alapvető mérési eljárásait. A Balatonfüredi Yacht Club ideális helyszínt biztosított a program megvalósítására, a résztvevők a gyakorlati fogásokat a magyar vizeken is népszerű 29er felszereléseken próbálhatták ki. A képzést Dimitris Dimou, a nemzetközi felmérők képzési programjának vezetője tartotta, helyi tanácsadóként pedig Magyarország két nemzetközi felmérője, Csernussi Gábor és Hegymegi László segítette önkéntes tevékenységével a felmérőjelöltek mentorálását.

A clinic tematikájával azt a tartalmat fedi le, amelyet a World Sailing egy színvonalas nemzeti felmérői program szintjének ítél meg. Bízunk abban, hogy azok a magyar sporttársak, akik ezen a képzésen sajátították el a felmérői tevékenység alapjait, a megszerzett tudásukat kamatoztatva, a jövőben az osztályszövetségekkel és más tapasztalt felmérőkkel együttműködve segítik a versenyrendszer fejlesztését, valamint ismereteik felhasználásával újabb érdeklődőknek adják tovább a felméréshez szükséges szakmai tudást. A Versenyek Tisztségviselőinek Bizottsága jelenleg azon dolgozik, hogy a képzés akkreditálásával újabb felmérői minősítéseket adhasson ki, és a friss felmérők már a 2022. évi szezon (akár jelentős nemzetközi) versenyeinek felszerelés-ellenőrzései során alkalmazhassák ismereteiket, valamint a versenyeken kívül további gyakorlatot szerezhessenek felmérések lebonyolításában, osztályszabályok fejlesztésében.

A beszámolót Böröcz Bence, a VTB elnöke készítette.

Fotó: Szántó Áron