A verseny mezőnye június 4-én rajtol el a Balatonföldvár előtti vízterületről, a célvonal Keszthelyen lesz. Másnap az Öböl Kupára és a Keszthely Nagydíjra kerül sor, majd Pünkösd hétfőn keszthelyi rajttal Ábrahámhegy a cél, itt zárul a szezon egyik legnépszerűbb vitorlás túraversenye.

A Subaru Solterra Pünkösdi Regatta házigazdája Keszthely városa, ahol a vitorlásversennyel egy időben számos, a Város Napjához kötődő rendezvényt tartanak majd.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy az idei esztendőben ismét vendégül láthatjuk a vitorlázókat városunkban. Nem titkolt célunk, hogy térségünkben a régi hagyományokhoz visszatérve ismét fellendüljön a víziturizmus és bátran kimondhassuk, hogy Keszthely a Nyugat-Balaton vitorlás fővárosa” – fogalmazott Nagy Bálint, Keszthely polgármestere, a térség megválasztott országgyűlési képviselője. Hozzátette: Pünkösd hétvégéjén a Túravitorlás Sportklubbal való együttműködésnek köszönhetően nem csupán a történelmi belváros és Keszthely főtere telítődik meg a Város Napjához kapcsolódó programokkal, hanem a Balaton-parton is számos aktivitás várja majd a látogatókat.

A verseny névadó támogatója a Subaru Solterra, a kifinomult műszaki megoldásairól ismert japán autómárka vadonatúj, teljes mértékben elektromos meghajtású modellje, amely megtekinthető lesz a Vitorlás Faluban.

„A Subaru Solterra egy olyan SUV, amely a természet szerelmeseinek készült, és zéró kibocsátásával pontosan úgy óvja a természetet, mint a vitorlázók” – tudtuk meg a Subaru magyarországi vezérképviseletétől.

Az idei Pünkösdi Regattára 160 egység jelentkezését várja a rendező Túravitorlás Sportklub. A nevezéseket limitálják annak érdekében, hogy minden részt vevő hajónak legyen vendéghelye Keszthelyen és környékén a verseny idejére. A versenyt ranglistaversenyként futó osztályok számára előbb nyílik majd meg a nevezési lehetőség, így számukra a helyek – időbeni nevezés esetén – biztosítottak.

„Ezen a helyen szeretnék köszönetet mondani Keszthely városának, amely otthont ad versenyünknek és a kapcsolódó rendezvénynek, valamint minden keszthelyi és környékbeli kikötőnek, amelyek támogatnak minket azzal, hogy befogadják a Pünkösdi Regattán induló hajókat. Partnereink, a Balatoni Hajózási Zrt., a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, a Keszthelyi Yacht Club, a Keszthelyi Yacht Kikötő, a Keszthelyi Túravitorlás Sportklub, a Yacht Egylet Gyenesdiás és az Akvárium Apartmanházak segítsége nélkül nem valósulhatna meg ez a verseny” – hangsúlyozta Náray Vilmos, a Túravitorlás Sportklub elnöke.

A TVSK elnöke kiemelte, hogy az idei esztendőben a Keszthely városával kötött együttműködésnek köszönhetően a Pünkösdi Regatta parti programokkal bővül. A keszthelyi hajókikötőnél Vitorlás Falut építenek, ahol Pünkösd hétvégéjén minden a vitorlázásról és a vízhez kapcsolódó sport- és szabadidős tevékenységekről szól majd, az esti órákat pedig koncertek színesítik. Vasárnap délelőtt a Balaton klasszikus vitorlásainak látványos hajófelvonulása, a leggyorsabb katamaránok gyorsasági versenye, valamint az egyszerre rajtoló közel 200 hajó pompás szórakozást ígér a Balaton-partra látogató nagyközönségnek is.  Az eseményekről folyamatos online közvetítést és bejelentkezéseket terveznek, a Vitorlás Falu színpadján pedig élő tévéstúdió jelentkezik majd.

A Pünkösdi Regatta résztvevőinek hajói több kikötőben kapnak majd helyet, és egy folyamatosan működő shuttle-buszjárat szállítja őket majd a verseny parti eseményeinek központi helyszínére, a Pünkösdi Regatta Vitorlás Faluba a keszthelyi mólóhoz.

Képek: TVSK, Subaru