Borongós, de vitorlázásra kiválóan alkalmas, középszeles időben rendezték meg az 54. Mihálkovics Kupa – OPEL Nagydíjat május utolsó hétvégéjén, Balatonföldvár központtal.

A legnagyobb érdeklődés ezúttal is a katamaránok versenyét kísérte, amelyben hat többtestű hajó csapott össze. Szombati domináns futamgyőzelmének és vasárnapi 4. helyének köszönhetően a Team Kaáli (korábbi nevén Black Jack) vihette haza a Mihálkovics Speed Race karbonkupáját.

A balatonalmádi gárda így mesterhármassal kezdte a szezont a korábbi junior-világbajnoki helyezett, a többtestű hajókhoz idén visszatérő Virág Flóra kormányzásával: a Tolnay Kálmán Emlékverseny és a Balatoni Évadnyitó Nagydíj után a Mihálkovics Kupa trófeáját is begyűjtötte. A győztes hajó legénységét Belle Örs, Bödör Gergely, Kugler Nándor (csere: Ormai Koppány), Sallai Gábor és Tisóczki Ferenc alkotta.

A regatta nyitónapja nem úgy alakult a Prospex–Delta Team számára, ahogy tervezték: technikai hiba adódott a vadonatúj AC45-ös hajóval, ezért Kaiser Kristóf az árbóc megóvása érdekében visszalépett. Vasárnap azonban visszatértek, és a Vándor Róbert vezette RSM2-vel, valamint az Audax Djangóval óriásit versenyezve, mindössze 15 másodperces előnnyel megnyerték a második napi küzdelmeket.

Miután a Raffica – amely Király Zsolt kormányzásával ezúttal is vezetett az egytestűek között – a szombati nap végén visszalépett, megnyílt az út a többiek számára a kategóriagyőzelem felé. Az 1968-ban alapított klasszikus Mihálkovics Kupát a Nagymágus Európa 30-as hajó nyerte Takácsy Géza kormányzásával, a Mihálkovics Zsolnay Kupát pedig Rózner Tamás vihette haza a Vica nevű 25-ös jolléval.

Az 54. Mihálkovics Kupa – OPEL Nagydíj népszerű újdonsága volt, hogy a nevezési karszalaggal minden csapat részt vett a tombolasorsoláson, ahol értékes díjakat nyerhettek. A szerencse ezúttal a Nemere II-nek kedvezett: fődíjként a szervezők visszatérítették a nevezési díjukat. A Nagymágus legénysége szintén elégedetten térhetett haza, a kategóriagyőzelem mellett ugyanis ők nyerték meg az Opel által felajánlott wellness-hétvégét is.

Az 54. Mihálkovics Kupa – OPEL Nagydíj végeredménye:

Nyílt többtestű kategória:

  1. Team Kaáli (kormányos: Virág Flóra)
  2. RSM Sailing Hungary (Vándor Róbert)
  3. AUDAX Django (Petrányi Zoltán)
  4. Prospex–Delta Team (Kaiser Kristóf)
  5. Ribstory (Behek István)
  6. TriniTeam (Kreskai György)

Klasszikus Mihálkovics Kupa:

  1. Nagymágus (Európa 30-as), kormányos: Takácsy Géza

Mihálkovics–Zsolnay Kupa:

  1. Vica (25-ös jolle), kormányos: Rózner Tamás