Folyamatosan telik meg szabadidős sportolókkal, valamint vitorláshajókkal a Balaton legújabb marinája, ugyanis a kikötőhelyek bérlői már 2022. május 25. óta folyamatosan érkeznek és foglalják el a hajóállásokat a Kékszalag PORT-ban.

A balatonfüredi kemping szomszédságában, a közelmúltban átadott, első ötcsillagos balatoni szálloda, a LUA Resort előtt elhelyezkedő kikötő hivatalos megnyitóünnepségén dr. Bóka István Balatonfüred polgármestere örömét fejezte ki, hogy ismét egy magas minőséget biztosító komplexummal lett gazdagabb a város.

„Úgy gondolom, hogy az elmúlt időszak beruházásainak eredménye már most kézzel fogható. A komplex projekt keretében elkészült a Balaton első ötcsillagos szállodája a LUA Resort, megújul városunkban a Füred Camping több ütemben, és őszre elkészül a területen az egyedülálló konferenciaközpont is. A Kékszalag PORT pedig Balatonfüred fontos megállópontja, mely erősíti elköteleződésünket a szabadidősportok, ezen belül is a vízisportok iránt.”

Gerendy Zoltán a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke köszöntőjében kiemelte, a Kékszalag PORT megnyitásával új korszak kezdődött a hazai vitorlázásban és nagyon komoly minőségi szintet lépett maga a sportszakmai szervezet is hiszen új otthonra lelt.

„Ez a kikötő nem csupán egy kikötő, hanem találkozópontja a hazai vitorlázásnak. A Kékszalag PORT kapuja a vitorlástársadalom előtt nyitva áll, itt otthonra lel a szabadidős túravitorlázó családoktól egészen az olimpikonjainkig mindenki, aki a szél és a Balaton szerelmese. A Magyar Vitorlás Szövetség - és talán bátran mondhatom a Magyar Kajak-Kenu Szövetség nevében is, hogy ez egy hatalmas lehetőség, ugyanis még többekkel ismertethetjük és szerettethetjük meg sportágainkat.

Holczhauser András a Balatonfüredi Vízisport és Szabadidőközpont ügyvezetője, a Kékszalag PORT vezetője köszöntötte a megjelent vendégeket és vitorlázókat, majd elmondta, hogy a kikötő összes hajóállására már van jelentkező, sőt várólistát is kellett indítaniuk. Külön kiemelte: a Kékszalag PORT valóban a túravitorlázók kikötője, hiszen ez a létesítmény büszkélkedhet a környező marinák közül a legtöbb vendéghellyel.

„A kikötőhelyeket május 25. óta vehetik birtokba bérlőink, akik folyamatosan érkeznek vitorláshajóikkal. A teljes beruházás szeptemberre készül el, ugyanis akkora épül fel a Kékszalag PORT parti létesítménye, melyben a marinát kiszolgáló helyiségek, valamint egy tető terasz-bár kerül kialakításra. Az épület elkészültéig mobil irodákkal, zuhanyzókkal és illemhelyekkel biztosítjuk a működést.  A bérbeadható helyeink gyakorlatilag már elfogytak, sőt várólistát kellet nyitni. Ugyanakkor nagyon büszke vagyok arra, hogy mi rendelkezünk a környéken a legtöbb vendéghellyel, mellyel igyekszünk maximálisan kiszolgálni a balatoni túravitorlázókat. A hosszú, sekély bejárattal rendelkező, nagy szélességű természetes sólya pedig a kisebb hajók vízre jutási lehetőségét segíti.

 A Beruházásról

A GINOP 7.1.2-15-2016-00013 és GINOP-7.1.9-17-2018-00026 keretében mintegy 2,1 milliárd összegű támogatással valósul meg a Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ Balatonfüreden. A komplex megállópont kikötője összességében mintegy 140 vitorláshajónak és 40-50 kézi hajtású vízisporteszköznek biztosít helyet. A projekt célja a Balatonon a turisztikai célú túravitorlázás átfogó fejlesztése mellett a különféle járásmódok összekapcsolásával közös megállóhelyek hálózattá alakítása. Ez a forma lehetővé teszi a turisták számára a turizmus kedvelt célállomásainak bármely járásmód gyakorlása általi elérését. A kikötői rész a parti infrastruktúrával együtt képes kiszolgálni a Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség céljait. A balatonfüredi, központi létesítmény számára Balatonfüred Város Önkormányzata biztosított helyet, a Balatonfüredi Camping területén, cca. 1.2 ha területen.