A Tihanyban zajló 470 junior világbajnokság első két napján a keleti medence adott helyet a futamoknak, csütörtökön pedig a félsziget nyugati oldalán kezdte meg a mezőny a harmadik napot. A 6-8 csomós szél a zamárdi vízterületen a csőből fújt, azaz észak-északkeleti irányból. Farkas Péter főrendező 1200 méteres pályát tűzött a 35-40 fokról fújó szélben, s a hatodik futam második próbálkozásra, fekete zászló alatt rajtolt - derült ki a Tihanyi Hajós Egylet beszámolójából. 

A belső körös trapézpálya első cirkáló szakaszának végén a Vida Péter - Batiz Ábel duó érkezett elsőként a pályajelhez, közvetlen mögöttük az Efe Tulcali - Defne Danismend páros, majd a Martin Fras - Mija Skerlavaj egység fordult. Vida Péter és Batiz Ábel ezt követően fokozatosan, szakaszról szakaszra növelték előnyüket és a 4-4,8 csomósra gyengült szélben komoly előnnyel nyerték a futamot a Matisse Pacaud - Lucie De Gennes páros és a Benyó Máté - Horváth Ákos egység előtt. 

Némi pályarendezést követően (a főrendező a gyengülő szélben a déli part felé mozgatta a tengelyt) rajtolt a világbajnokság hetedik futama. A rendező ezúttal up&down pályát tűzött. A mezőny eleje a nyitó szakasz végén még az eredeti körülmények között – bár folyamatosan gyengülő szélben - ért fel a majd markánsan jobbra fordulás után a hátszélben elállt a maradék szél is, így Farkas Péter félbeszakította a menetet és a kikötőbe távozott a mezőny. A körülmények hosszú időn keresztül változatlanok maradtak, így a rendező a másnapra halasztás mellett döntött.

Összetettben első pozícióban a Matisse Pacaud - Lucie De Gennes páros áll, második helyen Efe Tulcali - Defne Danismend egység, harmadik helyen pedig Rosa Donner - Sebastian Slivon duó várja a pénteki folytatást. A legjobb magyar páros Benyó Máté - Horváth Ákos kettős tizenharmadik helyen áll. 

Fotók: Szűcs Ábel / THE

A verseny hivatalos (angol nyelvű) oldala ide kattintva érhető el. 

A részletes eredmények ide kattintva érhetők el.