Kérjük, hogy adjátok le szavazataitokat a jelöltekre! A szavazásra a 2022. évre érvényes versenyengedéllyel rendelkező sportolók jogosultak. Mindenki csak egyszer szavazhat érvényesen!

Az űrlapokat 2022. december 7. éjfélig várjuk!

Az Év Vitorlázója és az Év Ifjúsági Vitorlázója jelölések 4 kategóriában névsorban:

Az Év Vitorlázója férfi kategória:

Gömbös Lóránd (HYC):

Dragonban országos bajnok, a sanremói Európa-bajnokságon a mezőny első felében végeztek Bartos Zoltánnal és Horgos Tamással.

Majthényi Szabolcs és Domokos András (SVE):

A Repülő hollandi mezőny állócsillagai, eddig tizennégy világbajnoki címmel a tarsolyukban. Az idei mérlegük egy világbajnoki bronz, ezüstérem a német FD bajnokságon és a magyar bajnoki arany. Majthényi „Olcsi” Assoban is versenyez, idén a magyar bajnokságon csapatával második lett.

Németh Domonkos (THE-YKA):

Róla mindenkinek az jut eszébe, hogy de kár, hogy a Finn dingi kikerült az olimpia programjából. Alkata, tudása, küzdeni akarása az olimpián is szépen kamatozott volna. Így azonban „csak” a világ egyik legnagyszerűbb, legnépszerűbb hajóosztályának a fényesen ragyogó fiatal csillaga: a világbajnokságon, a Gold Cup-on abszolútban bronzérmes lett, korosztályában, U23-ban pedig első. És persze a magyar bajnokságot is megnyerte.

Vadnai Jonatán (BYC): 

Már eddig is eredményes pályafutásának az eddigi legsikeresebb éve. Töretlenül fejlődik, gyakorlatilag folyamatosan edz, dolgozik – a cél a 2024-es olimpia az ILCA 7, korábbi nevén a Laser Standard hajóosztályban. Idén egy világbajnoki kilencedik és egy Európa-bajnoki negyedik hely a két legfontosabb eredménye – ezeket több mint kétszáz hajót számláló, nagyon erős mezőnyökben érte el. Ebben a hajóosztályban előtte más magyar versenyző ilyen sikereket még nem ért el.

Varjas Sándor Endre (BYC):

Kormányosként Solingban és Kalózban is nagyot ment az idén: Solingban az Attersee-n, az Európa-bajnokságon második lett (Kovácsi Lászlóval és Meretei Gáborral), a csopaki Kalóz országos bajnokságot pedig megnyerte (Bartos Zoltánnal).

Az Év Vitorlázója női kategória:

Érdi Mária (MVM SE):

A női olimpiai Laser osztályban, az ILCA 6-ban folyamatosan hozza a sikereket hosszú évek óta. Ott van abban a szűk világ-élmezőnyben, ahol gyakorlatilag bárki nyerhet – akár olimpiát is. Idei legfontosabb eredményei a világbajnoki ötödik és az Európa-bajnoki nyolcadik hely – több mint száz fős mezőnyökben. Célja a minél jobb olimpiai szereplés, és ezért mindent meg is tesz. Ebben a hajóosztályban előtte más magyar versenyző ilyen sikereket még nem ért el.

Sabján Annamária-Pálinkás Róza (Penge VSE):

Az idei tihanyi 470-es Masters Cup versenyen a 21- helyen végeztek, Masters Cup Apprentice kategóriában harmadikok lettek.

Virág Flóra Anna (YCTBJ):

Csapatával a Nagyhajós Országos Bajnokságon Elliott 770 hajóosztályban bajnoki bronzérmet szerzett.

Flóra,  a Team-Kaáli katamarán női kormányosaként a 2022-es szezonban 6 versenyt megnyert, az 54. Raiffeisen Kékszalag Nagydíjon abszolút 2. helyezést ért el csapatával.

Az Év Ifjúsági Vitorlázója fiú kategória:

Bite Pál Előd (Balatoni YC):

A népes és nagyon erős Optimist osztály ez évi bajnoka. A 2022-es Garda Optimist Meetingen, a hajóosztály egyik legnagyobb presztízsű versenyén 928 induló közül lett 11.! Minden idei nemzetközi versenyén a mezőny első tíz százalékában végzett.

Kis-Szölgyémi Soma – Juhász András Sámuel (Kereked):

A 29er szkiff osztály nagyon tehetséges fiataljai, még beférnek az U17 kategóriába is. Idei legjobb eredményeik: világbajnoki aranyérem U17 kategóriában, az Európa-kupa sorozat abszolút hatodik helye és a magyar bajnoki bronzérem.


Litkey Sámson – Egervári Marcell (Pöff SE):

Nagyon fiatal páros! Az idei Nacra 15 katamarán világbajnokságon, a Garda tavon U16-ban a harmadik helyen végeztek. Abszolútban a 21. helyen végeztek, bőven a mezőny első felében. A Franciaországban megrendezett Európa-bajnokságon ők voltak a legeredményesebb U16-os páros, és az összes magyar pályaversenyt megnyerték.

Sigmond Soma (BYC):

Az ILCA 6 hajóosztály legjobbja idehaza. Magyar bajnok, az idei junior Európa-bajnokságon remekül szerepelt, a mezőny első tíz százalékán belül végzett.

Szűcs Benedek-Csizmazia Bence (THE-YKA):

A legjobb hazai 420-as páros. Magyar bajnokok, és a hajóosztály világbajnokságán 111 hajó közül a 15. helyen végeztek.

 

Tóth Attila-Borda Levente (SVE):

Eredményeik mutatják meg, hogy a 29er szkiff osztály milyen erős idehaza. A két legfontosabb idei eredményük az Európa-kupa sorozat összetett abszolút ötödik helye és a magyar bajnoki elsőség. Sokat utaznak külföldre, minden külhoni versenyen bőven a mezőny első harmadában végeztek.

Az Év Ifjúsági Vitorlázója lány kategória:

Fehér Boróka-Fehér Szonja (Kereked):

Fehér Boróka és Fehér Szonja 2022-ben hajóosztály váltás után újoncként a Világbajnokságon női U17-ben bronzérmesként álltak fel a dobogóra. Európa Kupa versenysorozatban női U17-ben első helyezettek lettek. A Magyar Bajnokságon elsők lettek U17-ben a fiúk között, amivel Boróka a nyolcadik, Szonja pedig az első Magyar Bajnoki címét szerezte meg! 

Juhász Emília – Lacza Boróka (Kereked):

29er osztályban abszolútban magyar bajnoki ezüstérmesek. A hajóosztály Európa-kupa sorozatában, 328 páros eredményeinek összesítése után az abszolút 8. helyen, női kategóriában 1. helyen végeztek. A magyar bajnokságon, az Eurocup sorozaton, és a világbajnokságon is egyaránt a legjobb magyar női eredményt érték el.

Lackó Sára (BYC):

Az idény elején a nemzetközi Optimist versenyek mammut-mezőnyeiben rendre az első tíz százalék környékén végzett (csak egy példa: Garda Meeting, 928 induló, 10 százalékos eredmény...), majd hajóosztályt váltott, és az ILCA 4 mezőnyben, U16 kategóriában rögvest egy bajnoki aranyéremmel mutatkozott be.

Vida Róza (BYC):

ILCA 6 hajóosztályban versenyez, kategóriájában magyar bajnok. Külföldi versenyein rendre hozza az első harmadon belüli eredményeket.