A Téli Vitorlás Versenysorozat nem titkolt célja a szezon hosszabbítás, szeretnék megmutatni, hogy a Balaton télen is hajózható, és szeretnék biztosítani, hogy a téli időszakban is hódolhassanak a vitorlázásnak a sportág szerelmesei. Ezt segíti elő az a teleltető rendszer, ami a hajók körül forgatja a vizet, és lehetővé teszi, hogy azok nagy hideg esetén se fagyjanak bele a vízbe. A téli versenyek évről évre egyre népszerűbbek, és egyre több hajót tárolnak vízen Balaton szerte. “Az év utolsó napjára 12 fokot és kellemes szelet mondanak, így egy remek versenynek nézünk elébe.” mondta Karsai Gábor, a verseny főszervezője, majd hozzátette: "A verseny történetében két alkalommal az időjárás nem tette lehetővé a hajózást, de ez teljesen normális, tudjuk jól, hogy a téli vitorlás versenyzés nagyon időjárás függő.” 

 

A téli vitorlázás nem sokban különbözik a nyáritól, csupán néhány biztonsági előírást sokkal komolyabban érdemes betartani. A mentőmellény viselése a versenyeken kötelező, és a hajók csak alap vitorlázatot használhatnak! Ezen kívül - ahogy minden téli versenyen - a biztonságért a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata felel. 

 

A verseny délelőtt 11 órakor rajtol, két futamban küzdenek majd egymással a versenyzők. A szervezők a nézőkre is gondolnak: rengeteg egyéb programmal készülnek azok számára, akik nézőként, a partról követik az eseményeket, sőt bárki vízre szállhat, hisz Luszi, a Balaton első egész évben működő hajójárata óránként sétahajózásra indul. A mozogni vágyóknak ott a BL műjégpályája, vagy akár a vízre épített látvány szauna is. 

 

A Téli Vitorlás Versenysorozat februárban folytatódik a Farsangi Regattával, majd márciusban jön a Tavaszi Regatta. Nem marad el a HidegenLégió téli vitorlás túrája sem, ami a Balaton téli oldalát hivatott testközelből bemutatni. Ezen kívül számos gasztronómiai programmal is készülnek az új évben, február elején jön a GasztroFarsang, március elején pedig egy vadonatúj fesztivál, a Balatoni Borok és Füstölt Falatok Fesztiválja.