Az EUROSAF alapító ülésére 1998 márciusában, Rómában került sor 23 tag együttes részvételével.

Március 11-én rendes közgyűlés alkalmával találkoztak a küldöttek Rómában, Magyarországot Wossala György az EUROSAF örökös tiszteletbeli elnöke, Haranghy Csaba az MVSZ elnöke és Holczhauser András főtitkár képviselte.

Az esti ünnepséget Róma egyik legszebb helyszínén rendezték meg, a vendégeket az EUROSAF igazgatósága Joseph M. Pla elnök és a két tiszteletbeli elnök Oleg Iljin, Wossala György és Francesco Ettore a FIV elnöke köszöntötte. A küldöttek, 26 nemzet vitorlás szövetségei Portugáliától Törökországig, Svédországtól Ciprusig mindannyian jelen voltak ezen a jelentős eseményen.

Alapítása óta, az elmúlt 25 évben az Európai Vitorlás Szövetség egyre jobban megerősödött, 2017-ben az Osztrák Vitorlás Szövetség támogatásával megnyitotta főtitkári irodáját Neusiedl am See-ben, Ausztriában. A nyitás óta eltel időszak megmutatta, hogy az európai vitorlázásba fektetett munka jelentősen növelte a szervezet hatékonyságát.

Az EUROSAF-nak jelenleg 43 tagja van, számos szolgáltatás nyújt szervezeti számára.

A jubileumi közgyűlés Magyarország szempontjából sportdiplomáciai sikert is hozott, ugyanis az EUROSAF közgyűlése úgy határozott, hogy a 2024-es ülését Balatonfüreden tartja!

Fotó: Gianluca Di Fazio