143 vitorlázó állt rajthoz, és a nagyon változékony, forgolódó szél ellenére szinte a teljes programot sikerült teljesíteni: a 26 hajóból álló ILCA 7 mezőny mind a nyolc kiírt futamot végig tudta vitorlázni, a 60 fős ILCA 6 és a 57 fős ILCA 4 csapatnak hét futam alapján hirdettek végeredményt.

Az első nap délnyugati szélben került sor a futamokra, másnap, szombaton egy futamot délnyugatiban, kettőt északkeletiben tartottak meg, a zárónapon pedig 14 óráig kellett várni a megfelelő szélre, ami aztán lehetővé tette az Európa-kupa forduló eredményes befejezését.

Héder Benedek Barna az ILCA 4 versenyt remek, különösen a sorozat elején egyenletes teljesítményével nyerte meg, a hét futamból ötben is haton belüli helyekkel, melyek közül egy futamgyőzelem volt. Rajta kívül még négyen fértek be az első tízbe: Pintér Kristóf 4. lett, ő is tudott futamot nyerni, Rácz Mihály a 7., Lackó Sára a 9., Koch Péter a 10. helyen végzett. A többi magyar induló eredménye a mellékelt eredménylistán olvasható.

Telefonon értük el az ILCA 4 hajóosztály győztesét, a 15 esztendős Héder Bendzsit:

„Most Koperben csak két futamban fújt 12-13 csomós szél, alapvetően gyengébb, forgolódó szelekben versenyeztünk, nagyon oda kellett figyelni. Tavaly még Optimisteztem, sokat gondolkodtunk a továbblépés irányán. Szóba jött a 29er, elsősorban a súlyom miatt, ami Laserben tavaly még kevés volt. Voltunk még 2022-ben egy edzőtáborban is Valenciában, de ott ismét rá kellett jönnöm, én alapvetően egyszemélyes hajóban érzem magam otthon igazán. Szerencsére télen a kemény edzések sokat segítettek, hogy erősödjek és a súlyom is nőtt. Idén már két edzőtáborunk volt Splitben és egy Valenciában, és úgy érzem, hogy jó döntés volt a Laserben maradni. Jövőre még ILCA 4-ben, aztán ILCA 6-ban… A mostani koperi győzelem jelezte, hogy jó úton haladunk az edzőmmel, Arató Ricsivel. Az az érdekes helyzet, hogy a Spartacus színeiben versenyzem, de a felkészülésem a Procelero SE keretei közt folyik. A következő nagy erőpróba májusban lesz a Gardán, az Európa-kupa második fordulója, addig pedig keményen edzünk! ..”

ILCA 6 fiú kategóriában Sigmond Soma a kitűnő abszolút 5. helyen végzett - U19-ben harmadik lett -, úgy, hogy futamot is tudott nyerni. Rajta kívül a magyarok közül még Cserveni Dániel került a legjobb 10 közé, 9. lett. A többiek eredménye a mellékelt listán olvasható.

ILCA 7 hajóosztályban nem volt magyar induló.

Visy László Oszi 

Eredmények:

ILCA 4

ILCA 6