Az első naphoz képest gyökeres fordulat állt be a csopaki finnes Európa-bajnokság második versenynapján, a vasárnapi extrém körülmények után hétfőn ugyanis napsütésben, 5,5-7,5 csomós délnyugati irányból fújó könnyű szélben rajtolt a bajnokság harmadik futama.

Már a rajteljárás sem volt egyszerű, sőt előtte is hosszasan kellett igazítania Farkas Péter (IRO) versenyvezetőnek a pályát, mert bár látszólag stabil volt a szélirány, valójában 30-35 fokot lengett. Így a többször is véglegesnek tűnő pályatengelyt újra és újra korrigálni kellett. A versenyzők is érezhették a feszültséget, hiszen három U lobogós rajt után csak a második fekete lobogó alatt tudtak hiba nélkül nekivágni a távnak. A pályatengely stabilnak bizonyult, a mezőny mindkét irányba szélesen nyitott, az első cirkáló szakasz végére inkább azok értek fel hamarabb, akik a jobb oldalt választották. Az egész futam során 1-1,5 csomót változott a szél ereje, így tartósnak nevezhető szélviszonyok mellett teljesítette a mezőny a futamot, amelyet a cseh Matouš Červenka nyert, kellemes meglepetésre második helyen érkezett a magyar junior Svastits Attila, őt a francia Laurent Hay követte.

Farkas Péter tervezett egy további futamot is, a balra elforduló szélhez igazította a pályát, az így elindult negyedik futamban elsőre sikerült elrajtolni. Az amúgyis labilis erejű szél az első cirkálószakasz közepére 1,4-2,7 csomó környékére gyengült, így a versenyvezető a negyedik futam félbeszakításáról döntött.

Az Európa-bajnokságon három futam után a nyitó napot követően még második helyen álló francia Laurent Hay vezet összetettben, őt a portugál Filipe Silva követi, a két futam után éllovas Németh Domonkos a harmadik helyen várja a folytatást.

A teljes eredménylistát és versenyről szóló további információkat az Eb online hirdetőtábláján az alábbi linkeken lehet megnézni:

Finn dinghy Európa-bajnokság eredményei

Finn dinghy Európa-bajnokság online hirdetőtáblája 

Fotók: Szűcs Ábel, Robert Deaves