A Team Kaáli csapata úgy döntött, ebben a szezonban életeket változtat. Dr. Kaáli Nagy Géza Professzor, csapatalapító, Virág Flóra kormányos, a tavalyi szezon legsikeresebb kormányosa és az egész legénység azt tűzte ki célul, hogy a felkészülésbe és versenyzésbe fektetett energiájukat, erőfeszítéseiket a súlyosan és krónikusan beteg gyerekek élményterápiájának szolgálatába állítják.

A csapat tagjai így amellett, hogy szenvedélyüknek hódolnak a vizeken, az egész hobbi és professzionális sportolóközösséget is az adományozásra buzdítják. Szeretnék mozgósítani szurkolóikat, támogatóikat, hogy akár egy fagyi vagy strandjegy árával fogadják örökbe a felkészülésre és versenyen töltött óráikat és adományaikkal támogassák a Bátor Tábor működését. Nem kizárólag közvetlen támogatókat várnak, hanem missziójuk, hogy a jótékony sportolást népszerűsítsék a magyar vitorlázók és minden amatőr vagy profi sportoló körében.

A csapat vállalja, hogy az idei szezonban 300 órát fog a vízen tölteni, 500 km-t tesznek meg a balatoni versenyeken és mindezekbe tudásuk és emberségük legjavát adják. Emellett, céljuk, hogy Bátor Tábor Élménykülönítményként közvetlenül vagy közvetve, más vitorlázó egységek buzdításával 3 millió forint támogatást gyűjtsenek az Alapítvány javára. Azáltal, hogy a megújult Decision 35-ös katamaránt röptető legénység magára húzza az Élménykülönítmény lila pólóját, örökbe adja a vízen töltött óráikat támogatóiknak, az összegyűjtött adományokkal pedig a Bátor Tábor kis hőseinek arcára csalnak mosolyt.

„Az idei célkitűzéseink ugyanazok, mint tavaly.” - mondja a Team Kaáli kormányosa, Virág Flóra.  „Minden versenyhez úgy állunk oda, hogy nyerni szeretnénk, ez hajtja előre a csapatot, viszont nem rugaszkodunk el a realitásoktól. Azon leszünk, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból, a hajóból, a kitűzött célunkat elérjük és ha ez sikerül, mi azzal már elégedettek leszünk, a többi az ráadás. A csapat eredményeinek segítségével szeretnénk, ha minél több vitorlázóhoz és ismerősökhöz eljusson a kampányunk, emellett minél többen csatlakozzanak az Élménykülönítmény csapatába.”

Dr. Kaáli Nagy Géza így mesél a Team Kaáli vállalásáról és arról miért álltak be a Bátor Tábor mögé: „Egy orvos köteles a hozzáforduló betegeken segíteni. A krónikus betegségben szenvedő gyermekek széleskörű, hosszútávú támogatása társadalmi feladat. A Team Kaáli vezetői és legénysége mindent megtesznek annak érdekében, hogy ebben a nemes küldetésben is sikeresek legyünk. Hajrá Bátrak!”

 

„A Bátor Tábor büszke arra, hogy mögöttük áll az ország legnagyobb jótékony sportközössége: több mint 2500 sportoló vállalt már egyéni vagy csapat kihívást, maratont, vagy Balaton-átúszást, hogy ezzel segítsék a beteg gyerekek terápiáját.” - mondja Szabó Andrea a Bátor Tábor Adományszervezési és Marketing Igazgatója. Ők a Bátor Tábor lilapólós Élménykülönítményesei, akik a vállalásaik teljesítésével ismerőseik, barátaik, szurkolóik, céges támogatóik körében a Bátor Tábor Alapítvány támogatására buzdítanak. Ezáltal a sportsikerek közös, jótékony és felemelő élmények lesznek. Az Élménykülönítmény sportolói kitűznek egy kihívást saját maguk számára, és egy általuk meghatározott célösszeggel kampányt indítanak a bátor gyerekek támogatásra. „Csinálj hobbit a jótékonyságból” - hangzik a Bátor Tábor Élménykülönítményének szlogenje. Jótékony sportolói örökbe adhatják a versenyeken lefutott, leúszott, lehajózott kilométereiket, majd a befolyt összeggel a Bátor Tábor jó ügyét támogathatják.  Így lesz a sportból és hobbiból jótékonyság.

Nem ők az egyetlenek, akik a Bátor Tábor lila pólósaiként a vitorlásközösséghez szólnak. A balatoni vizeken töltött óráit Makai Gábor jótékony vitorlázó és Szóló Balatonkerülő Nagydíj nyertes már évek óta a Bátor Tábor Élménykülönítményén meghirdetett kampányaiban adja örökbe barátainak és ismerőseinek, ezzel támogatva a beteg gyerekek élményterápiáját.

Makai Gábor egy barátja révén talált rá az Élménykülönítményre, amikor az első szóló versenyére készült 2018-ban: „Egy barátom oldalán megláttam, hogy triatlon versenyét összeköti az Élménykülönítménnyel. Ez inspirált arra, hogy én is jótékony sportolóként a Bátor Tábor számára, versenyzés közben adományt gyűjtsek. Az első kampány nagyon sikeres lett, körülbelül másfél millió forintot gyűjtöttünk össze.” Hozzáteszi: “Extra motivációt ad annak a tudata, hogy a saját sport teljesítményemen túl súlyosan beteg gyerekek életére is hatással tudok lenni.” Makai ez idáig 4 sikeres, a kitűzött célösszeget túlszárnyaló adománygyűjtő kampányával, több mint 4 millió forintot gyűjtött a kis Bátraknak.

Évente több száz súlyosan beteg gyerek várja, hogy részt vegyen a Bátor Tábor programjain. A hosszú kórházi kezelés nagyon megviseli a gyerekeket mentálisan, szociális készségeik, önbizalmuk megroppan. A Bátor Táborban eltöltött idő alatt viszont a táborozók a betegség helyett saját magukra, a képességeikre és barátaikra koncentrálhatnak. Olyan programokat próbálhatnak ki, melyeket állapotuk miatt máshol nem igen tehetnek meg: a lovaglás, íjászat, és a kerekesszékkel is használható magas-kötélpálya is ezer kalandot rejteget. Az évek alatt az alapítvány programpalettája folyamatosan bővült, és most már a kórháztól az iskolába való visszatérésig ott állnak a beteg gyerekek mellett, segítve a visszailleszkedést. A Bátor Tábor 22 éve foglalkozik súlyosan és krónikusan beteg gyermekek élményterápiájával. Hatvani táborukban, kórházakban és iskolákban az élményterápia tudományosan igazolt módszerével segítenek a beteg gyerekeknek és családjaiknak, hogy szembenézzenek és megküzdjenek a betegséggel.

„A sikereink és vitorlázásunk segítségével szeretnénk felhívni vitorlázó társaink figyelmét a kampányra és támogatni azokat a gyermekeket, akiknek már fiatalon át kell esniük egy komoly bátorságpróbán, amihez hatalmas kitartás kell.” – mondja Virág Flóra.

A sportolók jól ismerik az élményt, amit a Bátor Tábor módszerének alapját adja: ha kimozdulunk a komfortzónánkból, legyőzzük félelmeinket, szembenézünk a kihívásokkal, a sikerélmény hatására lelkileg megerősödünk, erősödik önbizalmunk, felfedezhetünk új képességeket magunkban, kitartóbban és bátrabban állunk hozzá a nehézségekhez. A Bátor Tábor ezt a lehetőséget adja meg biztonságos körülmények között a beteg gyerekeknek és családjaiknak. A Bátor Tábor 3000 jól képzett önkéntese eddig több mint 20 ezer érintettnek segített a betegséggel való megküzdésben. 2023-ban céljuk, hogy 30 000 terápiás órában 3 000 érintettnek adjanak sorsfordító élményeket.

 

Szabó Andrea, a Bátor Tábor Adományszervezési és Marketing Igazgatója köszönetét fejezi ki a Team Kaáli csapatának és az összes jótékony sportolónak: „Hálásak vagyunk minden sportolónak, akik nemcsak a sportban, hanem a nekünk nyújtott támogatásban bizonyítják emberi nagyságukat. Minden kampány alkalmával érezzük azt a pozitív energiát, amit a sportolók adnak nekünk, de felemelő érzés látni, hogy az ő teljesítményüket is mennyire ösztönzi a közös cél. Örömmel tölt el, hogy ennyi elkötelezett ember, akiknek a szabadidejük legnagyobb részét a kemény edzések és a versenykere való felkészülés teszi ki, még a gyermekek támogatására is talál időt.”

 

A Team Kaáli a Bátor Táborral való közös kampány bejelentése után hatalmas győzelmet aratott a hétvégi borús idő ellenére, ami nem kedvezett a balatoni vitorlázóknak. Ezt a vitorlázó szezont is egy újabb elsöprő sikerrel indították: a Balatoni Évadnyitó Kékszalag Port nagydíj ebben az évben ismét az ő kezükbe vándorolt.

A Team Kaáli kampányához csatlakozók az adományaikat itt ajánlhatják fel, illetve a kezdeményezéshez csatlakozó sportolók itt indíthatnak saját kampányt. 

Fotó: Kóczián Rita és Csanádi Marci