Az osztály több szempontból is egyedülálló a Magyarországon, hiszen a többi osztálytól eltérően nem one design az alapgondolat, hanem egy "Box" keretrendszer, az új fejlesztésekre való folyamatos nyitottság a kereteken belül,illetve a szóló, illetve a négykezes vitorlázás népszerűsítése elsősorban Balatonon. 

Mivel a versenyzők csak magukra és a társkormányosaikra számíthatnak-és bizonyos helyzetekben a versenytársaikra- ezért semmihez nem hasonlítható bajtársias "szólós" atmoszféra uralkodik az Open versenyeken.

Korábbi előfordult, hogy egy front betörése miatt a Keszthely-Kenese futam rajtja hajnali 4 órára csúszott mégis az osztály teljes létszámmal vágott neki a távnak a sötétben.

Az idén június 15-18 között 10 egység részvételével zajlanak a küzdelmek, összesen 5 futamban, melyből 2 futam négykezes pályafutam, 2 futam négykezes túrafutam és a dupla pontokkal a kiemelt Keszthely-Kenese szóló zárásként. Ugyancsak fontos alapgondolat az utánpótlás,a fiatalok felé nyitás, ezért a 25 éven aluli fiatalok nevezési díj nélkül indulhatnak a versenyen. Jelenleg az osztályban 15-20 között egység van regisztrálva, amelyből 10-15 egység versenyez aktívan. Ebben az évben sajnos a korábbi évek versenyeitől eltérő módon, csak a 10 méteres openben vannak hölgy indulók (a két osztály gyakran versenyez együtt), ezért további cél az osztály népszerűsítése a női versenyzők körében.

Fotók forrása: Török Brigi / Balatonfüredi Yacht Club

Szöveg forrása: Balatonfüredi Yacht Club

Versenykiírás ide kattintva érhető el.