A világ egyik legnagyobb hagyományú vitorlásversenyét - 1882-ben rendezték meg először, csak az America's Cup régebbi nála, 1936-ban és 1972-ben is rendeztek itt vitorlás olimpiát - az évtizedek alatt igazi népünnepéllyé fejlesztették a németek: koncertek, gyerekprogramok, egyéb kulturális események, kiállítások kísérik a sportprogramot. Számunkra természetesen a versenypályán zajló események a legfontosabbak, annál is inkább, mivel népes magyar küldöttség vesz részt az idei Kieli Héten. A június 17-25-ig tartó eseménysorozat első felében nyolc olimpiai osztály küzdelmét rendezik meg a Kieli öbölben. Június 21-én, szerdán rendezik a 49er szkiffek számára az éremfutamot, összesen 12 kvalifikációs és döntő futam után. Itt a Szabó Roni Oszkár - Németh Domonkos páros indul. Az újdonsült finnes Európa-bajnok (és világbajnoki ezüst-, és bronzérmes) Németh Doma először mutatkozik be Szabó Ronival a nemzetközi szkiffes mezőnyben. (A hajóosztályváltásról Doma itt a Hunsail.hu-n beszélt először részletesen podcastunkban.)

Június 22-én kezdődik és 25-én ér véget a nemzetközi osztályok versenye. Magyar szempontól igazán különleges, hogy tizenkét 29er egységünk lesz ott a 176 hajós mezőnyben! Név szerint a párosok: Fehér Boróka - Fehér Szonja, Tóth Attila - Borda Levente, Lange Péter-Lange Richárd, Kis-Szölgyémi Soma - Juhász András Sámuel, Zarándy Martin - Kovács Herbert, Jandl Rómeó - Kis-Kapin Károly, Kis-Szölgyémi Luca - Joao Maria Graca e Cruz Urena Priet, Feith Máté - Szaplonczay Balázs, Tóth Virág - Maros Gergely, Laczkó-Tóth Viktória - Kókai Laura, Badar Botond - Bárány Domonkos, Petheő Panni - Lacza Zaránd.

A kieli verseny számukra Európa-kupa forduló is, és a tavalyi összesített eredmények alapján sikeres versenyre számíthatnak a legjobbak. Tóth Attila és Borda Levente abszolútban ötödikek lettek a 2022-es Európa-kupában, Kis-Szölgyémi Soma és Juhász Sámuel U17 fiú Európa-kupa győztes, Juhász Emília és Lacza Boróka abszolút női győztes, Fehér Boróka és Fehér Szonja U17 lány győztes, Kis-Szölgyémi Luca és Ugron Hanga az abszolút női bronzérmet hozhatta haza tavaly az Európa-kupa sorozat zárásakor.

Június 17-én, a hivatalos kezdőnapon szélhiány miatt nem sikerült futamot rendezni egyetlen hajóosztálynak sem, sőt, a meteorológusok a verseny első néhány napjára kifejezetten gyenge szelet ígérnek. A legendás kieli "vízszintesen szakadó eső" már a múlté?

 Az eredmények itt láthatók majd: https://www.kieler-woche.de/de/segeln/ergebnisse.php

Kép: Christian Beeck

visyla