Fehér Boróka és Fehér Szonja egyben a népes magyar 29er csapat legjobb teljesítményét nyújtották az idei Kieler Woche regattán, amely egyben a hajóosztály Európa-kupa fordulója is volt. Jó formájukra jellemző, hogy még az arany csoportban, a döntő futamok során is tudtak tízen belüli helyeket csinálni. Rajtuk kívül még a földvári Spartacus párosa, Tóth Attila és Borda Levente került be az arany csoportba, ők végül a 30. helyen zártak.

Az ezüst csoport második helyén végzett – az abszolútban a 46. helyen - a Kis-Szölgyémi Soma – Juhász András Sámuel kettős (Kereked), ugyancsak ezüst csoportosak volt klubtársaik, Juhász Emília és Lacza Boróka (abszolútban 71.), őket két földvári páros követte, 76. lett Zarándy Martin és Kovács Herbert, 78. lett Lange Péter és Lange Richárd.

A többi magyar egység a bronz, illetve a smaragd csoportban végzett, részletes eredménylista a beszámoló végén, a linken található.

Pakolás közben sikerült telefonon elérnünk Fehér Borókát: „Csomagolunk, mert mennek a hajók Weymouthba, ott lesz az idei világbajnokság, július végén kezdődik. Mi most hazarepülünk, aztán lesz egy edzőtáborunk a VB helyszínén, július első hetében, remélem sikerül a környezetet, a vízterületet minél jobban megismernünk. Ez a kieli verseny nagyon jó előjel, hiszen a világbajnoki mezőny szinte hiánytalanul itt volt. Nem volt egyszerű ez a hét. Az első nap a tenger felől fújt egy könnyű bríz, aztán két napon át a part felől fújt egy, a füredihez nagyon hasonló, forgolódó középszél, aztán a zárónapra megint a vízről fújt a szél, de máshová vitték a pályát, kicsit jobban kellett a hullámokra is figyelni. A célunk az volt, hogy jó átlagot menjünk, ezt sikerült teljesíteni. Inkább gondolkodós verseny volt az idei Kieler Woche, kellett persze sebesség is, de nem ezen volt a fő hangsúly. Elég jól megtanultuk ezt a szelet olvasni, mindig a felhők hozták a szelet, aztán a vízen látszott a frissülés. Mindketten nagyon boldogok vagyunk, sikerült előrébb lépni, a világbajnokság után a következő nagy cél az ifjúsági világbajnokság lesz decemberben, Brazíliában, erre a versenyre most szereztük meg a kvalifikációt Kielben!”

Eredmények: https://www.kieler-woche.de/de/segeln/ergebnisse.php

Kép: Szántó Áron, Visy László Oszi

Visy László Oszi