Jövő novemberben kezdődik a világ legnehezebbnek tartott sportversenye, a 10. Vendée Globe, amelyen az indulóknak egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kell megkerülniük a Földet egy 60 lábas vitorlással. A hatalmas érdeklődés miatt a szervezők 40 főben határozták meg a résztvevők létszámát, akiknek kemény kvalifikációs feltételeknek kell eleget tenniük. A mérföldgyűjtések során az egyik feladat a Route du Rhum (A rum útja) verseny teljesítése volt. A híres transzatlanti megmérettetést Weöres Szabolcs tavaly első magyar vitorlázóként hajózta végig 14 nap 19 óra és 22 perc alatt, az előírt limitidőn belül. Ezzel pedig nagy lépést tett a sikeres kvalifikáció felé!

A Vendée Globe-induláshoz idén is teljesíteni kell versenyeket, amelyeken saját maguk mellett a hajót is tesztelhetik a vitorlázók. Weöres Szabolcs számára ilyen lesz a július 22-én rajtoló Rolex Fastnet. A Royal Ocean Racing Club kétévente sorra kerülő offshore viadala során Cowes-ból indulnak a hajók, hogy a híres Fastnet Rock-ot megkerülve Cherbourg-ban kössenek ki. Az először 1925-ben megrendezett Fastnet Race az egyik legrangosabb tengeri vitorlás verseny, amely több mint ezer kilométeres távja és útvonala miatt különleges kihívást jelent a résztvevőknek.

Az 50. Rolex Fastneten Weöres Szabolcs társa Fa Nándi lesz, akinek szeretne nyomdokaiba lépni. A magyar hajósok közül ugyanis elsőként és eddig egyedüliként Fa Nándor indult a Vendée Globe-n, amelynek 1992-93-as kiadásában legjobb nem franciaként az ötödik helyen ért célba. Az ötszörös földkerülő vitorlázó hétszer kelt át az Atlanti-óceánon, ötször kerülte meg a Horn-fokot, most pedig mentorként igyekszik átadni tudását és tapasztalatát az óceáni versenyzésről Szabolcsnak.