Mindketten olimpikonok. Kevesen tudnak náluk ma idehaza többet, korszerűbbet az olimpiai vitorlázásról, arról a hihetetlen gazdasági, logisztikai, edzéselméleti és a sikert több oldalról segítő tudományos erőfeszítésről, amit egy sikeres ötkarikás szereplés jelent. Nem véletlenül esett rájuk a Magyar Vitorlás Szövetség választása, hogy a jövőben ketten dolgozzanak együtt a magyar vitorlás olimpikonok érdekében.

Berecz Zsombor kétszeres Európa-bajnok, világbajnok, négy olimpián vett részt, legutóbb Tokióban ezüstérmet szerzett.

Ian Ainslie háromszoros olimpikon, Amerika-kupa vitorlázó, két olimpiai cikluson keresztül irányította a holland vitorlásválogatottat, és a tokiói olimpián a hollandok támogató csapatának tagja volt, nemzetközileg elismert edző.

A kiválasztásuk talán legfontosabb szempontja már a szakmai életrajzukból is látható: az olimpiákon szerzett tapasztalat döntő tényező volt. Hiszen az olimpia más. Nagyon más, mint akár egy világbajnokság. Kisebb mezőny, felfokozott hangulat és médiaérdeklődés, hihetetlen nemzeti erőfeszítések a siker érdekében.

Az új megbízás nyomán már el is kezdték a munkát. A legsürgősebb cél, hogy már a 2024-es olimpián résztvevő versenyzőknek is technikai és logisztikai támogatást nyújtsanak.

A hosszú távú cél pedig nem kevesebb, mint hogy ketten, a Magyar Vitorlás Szövetséggel együttműködve, egy olyan komplex rendszert építsenek ki, ami hosszú távon megteremti a feltételeket ahhoz, hogy Magyarország éremesélyes vitorlázókat küldhessen az olimpiákra.

Ennek az érdekében 2023 szeptember végéig letesznek egy olyan tervet az asztalra, amely tartalmazza a jövőbeni olimpikonok fejlődési fázisainak, ezek monitorozásának részleteit, javaslatot tesz a sporttudományi, pszichológusi, orvosi, erőnléti és technikai háttércsapat összeállítására, részletes költségvetéssel.

Ezen a télen pedig már el is kezdik a programot egy intenzív, összecsiszoló edzőtáborral a 2028-as és 2032-es olimpiák potenciális résztvevői számára.

A tervekkel kapcsolatban kikérik az edzők, az érintett klubok és hajóosztályok véleményét, és teljes transzparenciát ígérnek: az elképzeléseket rendszeresen megosztják majd a vitorlás közvéleménnyel.

Berecz Zsombor elmondta:

„Hiszek Ian-nel együtt a magyar vitorlázás jövőjében. Rengeteg olyan tapasztalatunk van közösen a vitorlázás minden területéről, amelyeket hasznosan tudunk megosztani. Szeretek elhivatott, profi hozzáállású emberekkel dolgozni és ő ilyen. Új alapokra kell helyeznünk a szeretett sportunkat, hogy a tervünk beteljesülhessen. Tudjuk a tapasztalatainkból, hogy csak akkor tudunk előre menni, ha mindenki egy irányba evez. Ehhez újra kell építenünk a bizalmat a Szövetség felé, hogy megszólíthassunk mindenkit, aki támogatná a tervünket a megújulásra. Tizenöt éves olimpiai felkészüléseim alatt kevés olyan hiba van, amit ne követtem volna el, akár többször is. Ezeknek a nagy részét ki lehet kerülni jó tervezéssel és tapasztalt szakemberekkel, így magára a fókuszált, szervezett munkára több ideje maradhat a sportolóknak.”

 

Visy László Oszi