Minden előkészülettel végzett, tulajdonképpen már csak számolja a napokat és várja az első rajtot – ezt mesélte Érdi Mária Marseille-ben a párizsi olimpia vitorlásversenyeinek helyszínén. A világ- és Európa-bajnok sportoló ugyanazt a típusú hajót és vitorlát kapta a szervezőktől, amilyennel egyébként is versenyezni szokott, ami szerencsés egybeesés.

„Kipróbáltam a hajót, illetve a vitorlát és teljesen elégedett vagyok, ez így nekem komfortos, jól ismerem ezt a típust. Igazából ez sebesség pluszt is jelent a vízen, de legalább ennyire fontos, hogy biztonságérzetet, önbizalmat ad. Nagyon várom már, hogy kezdődjön a verseny” – mondta Érdi Mária, akit a sportágon belül mindenki Máriként szólít. 

A magyar vitorlázók nem költöztek be a marseille-i olimpiai faluba, hanem a többi sportolótól külön, saját szálláson laknak. 

„Egy olimpián rengeteg dologra kell figyelni, sok minden eltereli az ember figyelmét. Ezt csak fokozná, ha a faluban laknánk. Emiatt döntöttem úgy, hogy külön szeretnék lenni, a falutól távol, saját apartmanban, ahol a többi versenyen megszokott napi rutin szerint élhetem az életem” – árulta el Érdi Mária. 

Ugyanígy döntött a másik magyar induló, Vadnai Jonatán is. Ő bátyjával, a kétszeres olimpikon Vadnai Benjáminnal lakik egy apartmanban.

„Hét perc sétára vagyunk a kikötőtől, nagyon kényelmes ez így nekünk. Főzünk magunknak, készítünk reggelit, ebédet, vacsorát, mindent úgy csinálunk, ahogy az elmúlt években a különböző versenyeken megszoktuk” – mesélte az Európa-bajnoki ezüstérmes vitorlázó. Azt is mondta, hogy nagyon jók a körülmények a parton, a Magyar Vitorlás Szövetség egy kényelmes, légkondicionált konténert biztosított számukra, ahol nem csak pihenni lehet, hanem egy kisebb konditermet is ki tudtak alakítani, ott melegítenek, nyújtanak.

A két magyar versenyző számára augusztus 1-jén kezdődik az olimpia. A pénteki párizsi ünnepélyes megnyitón a több mint 700 kilométeres távolság miatt természetesen a magyar küldöttség egyik tagja sem vett részt, de saját megnyitót szerveztek Marseille-ben, nézték a közvetítést, és hatalmas ujjongás tört ki a csapat szálláshelyén, amikor a magyar olimpikonokat és kísérőket mutatták a tévében. 

Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség / Cserta Gábor