Az abszolút és női Magyar Bajnok Bacsek Emma Borbála – Medgyesi Imola Lara kettős a Balatonmáriafürdő Vízisport Egyesület versenyzői. Ők a tavalyi szezonban kezdtek el RS Fevában vitorlázni, előtte Borka a Penge táborokban, míg Imola Szántó Csabánál Balatonlellén táborokban vitorlázott.

Bacsek Emma Borbála: – Az RS Feva mellett pedig nagyhajós osztályokban is versenyzünk. Klubunk egyik legjobb adottsága, hogy RS Feva hajóosztályban vitorlázó öt hajó mind nagyon erős, így az edzéseken is egymást tudjuk felfelé húzni. Nálunk egy tréningnapon sem könnyű futamot nyerni. Most a versenyen talán mi reagáltunk a legjobban a változó körülményekre, így sikerült stabilan az első háromban vitorlázni. Imola hétfő óta tüszős mandulagyulladással küzdött, végig a határán mozgott annak, hogy részt vehet-e a versenyen vagy nem. Futamok után az edzőnk rögtön kivitte a partra és ment haza pihenni. A verseny előtti edzéseken segédedzőnk Noel ugrott be őt helyettesíteni. Végig próbáltunk pozitívan hozzáállni a dolgokhoz, ha verseny közben valamit elrontottuk, utána átbeszéltük, és tiszta lappal indultunk a következő futamban. A hangulat javításában mindig segített a nemrég kitalált csapatpacsink. A verseny első felében még nem figyeltük mások eredményét, csak magunkra koncentráltunk. A verseny közepétől már lehetett látni, hogy kik lesznek ott a dobogón. és ekkor már rájuk is figyeltünk.Szalay Zsolt és Raák Bence a mi csapatunkból, Madzin Bodza és Göblyös-Sztrókay Katica a VGYE-ből, Ádám Dóra és Adamik Martin a Vagabundból voltak a közvetlen ellenfelek. A végén azonban amiatt, hogy mindenki hibázott egyet-egyet, már nem kellett elinduljunk az utolsó futamon, ez szerencsés volt, mert addigra Imola, a betegsége miatt már nagyon elfáradt. Nagy öröm, hogy idén ennyire jól összeállt minden a hajónkban, és két ranglista győzelem után – az esélyesség terhével is – sikerült nyernünk.

Vegyespárosban az első helyen a fonyódi VAGABUND Vitorlás Sportegyesület versenyzői Ádám Dóra – Adamik Martin végeztek. Dóri és Martin az idei évben kezdett el együtt vitorlázni. Alapvetően nagyon jól dolgozik együtt a páros, azért mindegyikőjüknek van saját elképzelése, amely az esetek 99%-ban találkozik is. Minden versenyből tanulnak és fejlődnek, folyamatosan erősödnek, ahogy az idei bajnokság is jó lehetőség volt erre. A mezőny elejében vitorlázva természetesen voltak küzdelmek a másik egységekkel, azonban a végén az abszolút harmadik helyen míg vegyes kategóriában az első helyen végeztek.

ABSZOLÚT

1. Bacsek Emma Borbála-Medgyesi Imola Lara BMF VSE

2. Szalay Zsolt-Raák Bence BMF VSE

3. Ádám Dóra-Adamik Martin VAGABUND SE

MIX
1. Ádám Dóra-Adamik Martin VAGABUND SE

2. Márton Lili-Kalocsai Benedek BYC

3. Tilistyák Bence Péter-Török Blanka FVLA

NŐI
1. Bacsek Emma Borbála-Medgyesi Imola Lara BMF VSE

2. Madzin Bodza-Göblyös-Sztrókay Katica VGYE

3. Tósoky Dorottya Lilla-Szalay Eszter BMF VSE

A versenyvezetője Molnár Csaba, aki már több Feva versenyt is rendezett elmondta, hogy változatos szelekben rendeztük az RS Feva Országos Bajnokságot augusztus 3. és 6. között, a versenyre 22 egység nevezett, hat klubból. Rendezői szempontból az up&down pálya sok lehetőséget tartogatott ahhoz, hogy minden futam minden szakasza egyenlő esélyeket nyújtson a versenyzőknek, könnyű volt módosítani, amire esetekben sor is került az időnként forgolódó szélben. A versenyzők a nagy szelet – néha 30 csomós befújásokban – nagyon jól kezelték csak egy-egy borulás zavarta meg a versenyzésüket. A versenybíróság elnöke Papp Gábor, tagjai Igali Csilla és Kerekes Kázmér volt. A szabályokat is jól tartották be, sárga zászlós büntetést csak kevesebb mint 6 esetben osztott ki az óvási bizottság, korai rajtos büntetés pedig mindössze két esetben kellett feljegyezni. Általános visszahívás nem volt. A futamok hossza a legtöbb esetben megfelelt a 40 perces célidőnek. A tervezett 12 futamból 10-et sikerült megrendezni. Köszönöm a csapatomnak, hogy egy magas szintű versenyt tudtunk együtt rendezni valamint a Balatonfüredi Yacht Club-nak a lehetőséget!

Köszönjük a támogatóknak, akik hozzájárultak a bajnokság sikeres lebonyolításához.

Nevezési ajándékot Monautix Kft. közreműködésével a Balatonfüredi Yacht Club biztosított, a pódium ajándékokat a Rooster Sailing Ltd., Tigris Bisztró és Reggeliző, valamint a Fehérvári Optika ajánlotta fel.

Gratulálunk a nyerteseknek és minden versenyzőnek!

EREDMÉNYEK

GALÉRIA

Szöveg: Böröcz Berta

Fotók: Cserta Gábor / BYC