Az ILCA 7 osztálynak összesen öt, az ILCA 6 osztálynak négy futamot sikerült rendezni, míg az ILCA 4 osztálynak sajnos csak három futamra jutott idő.

ILCA 7 hajóosztályban öt futam után Vadnai Jonatán győzött a 32 fős mezőnyben. Második helyen bátyja Benjamin végzett, míg a harmadik helyet a szlovén Luka Zabukovec szerezte meg. „Jonatán a hágai olimpiai kvóta szerzés után, a pihenő időszakban bátyával Benjaminnal úgy döntöttek, hogy részt vesznek az egyesületük által rendezett Rooster-Monautix EurILCA Európa Kupán és Országos Bajnokságon. Joni kiemelte, hogy a kicsi a szél – 6-7 csomó körüli – miatt, a hajók sebessége került előtérbe kevésbé a technika számított, a könnyebb testtömegű versenyzők is beleszóltak a játékba. A versenyt nagyon élvezte, örült, hogy látja az utánpótlást, akikkel az elmúlt két évben nem találkozott a versenyek alatt, elmondása szerint szépen fejlődik a magyar ILCA 7-es mezőny, jól érezte magát itthon.” ILCA 7 hajóosztályban a magyar bajnoki pódiumra három BYC-es versenyző: 1. Vadnai Jonatán, 2. Vadnai Benjamin, 3. Sellei Bence állhatott fel.

ILCA 6 hajóosztályban Alenka Valencic szlovén versenyző pontegyenlőségben állt a lista elején az ukrán Ivan Antipinnel. Alenka Valencic: „Ez már nem az első alkalom, hogy a Balatonon versenyzem, a tavaly előtti Európa Kupán is itt voltam. A helyi körülmények tökéletesek számomra, mivel a gyenge szél az erősségem. A mezőnyben rengeteg jó vitorlázó van, néhányat ismerek is közülük.” Az Európa Kupa sorrendje az alábbiképpen alakult: 1. Alenka Valencic, 2. Ivan Antipin, 3. Bohdan Runkhlin.

ILCA 6 osztályban Sigmond Soma (BYC) egy korai rajtja ellenére is magabiztosan utasította maga mögé a magyar bajnoki sorrendben második Szathmáry Bencét (MVM SE) és a harmadik Demjén Olivért (BYC).

ILCA 4 hajóosztályban az ukrán nemzetiségű, Dmytro Svishchov végzett az eredménylista élén. Dmytro először volt Magyarországon, és ez az első versenye a Balatonon, ez élete második Európa Kupa szereplése a múlt héten rendezett szerbiai verseny után. Dmytro Svishchov: „Ebben az eredményben rengeteg munka van. általában napi 6 órát edzem. Idén még Törökországban fogok versenyezni.”

Az ILCA 4 Országos Bajnokságon Schriffert Péter (MVM SE) vezetésével, három futamot követően, zárult a verseny, őt Héder Benedek (SVE) és Laczkó Sára (BYC) követi. Az ILCA 4 mezőnynek egy futam még hiányzik a bajnokság érvényességéhez, ám erre ma délelőtt sajnos nem volt lehetőség.

 

A délután két órára tervezett díjkiosztón először az Európa Kupa díjait osztotta ki a rendező, majd az ILCA 7 és a ILCA 6 magyar bajnokság díjai következtek. A díjkiosztót követően fagyival várta a versenyzőket, edzőket és a szülőket a Balatonfüredi Yacht Club.

Kárpáti Bence versenyvezető az alábbiakban összegezte az elmúlt négy nap történéseit: „A versenyhez közeledve az időjárás előrejelzés folyamatosan egyre mérsékeltebb szelet ígért. Az első nap futam nélkül telt, viszont kora reggel megjelent egy keleties szél, így a további napok programjának tervezésekor ezt már figyelembe vettük. Az előrejelzés alapján minden nap 8:30-as kezdési időpontot jelöltünk meg, és ez az utolsó nap kivételével eredményesnek bizonyult. Összességében minden nap egy-egy nagyon rövid időablak állt rendelkezésünkre, ráadásul a szél gyenge volt és iránya is gyakran változott. Azonban a körülmények adta lehetőségeket minden esetben maximálisan ki tudtuk használni, így fair futamokat vitorlázhattak a résztvevők.”

EREDMÉNYEK