A Keszthelyi Yacht Club otthonos és ideális helyszíne volt a megmérettetésnek. A verseny 9 futammal és szoros küzdelmekkel zárult. Az első nap kellemes északi trapézolós szélben zajlott le. Ezzel szemben a második nap sajnos szél nélkül telt el. A harmadik nap, viszont megérkezett a várva várt keleti szél, amiben 4 futamot sikerült megrendezni. Az utolsó napon csak két futamig tartott ki a szél, így végül két ejtővel zárult a verseny. A helyezések a bajnokság utolsó pillanatáig folyamatosan változtak, ebből is látszódik, a mezőny rendkívül magas színvonala. A különböző erejű és irányú szelek és a változatos hullámviszonyok pedig esélyt adtak mindenkinek a győzelemre. Nagyon sportszerű verseny volt, ezt mutatja, hogy a 4 nap alatt csak két óvásra került sor, de azt is egyeztetéssel meg tudták oldani egymás között az egységek. 

A 420-as osztályszövetség hálás a Keszthelyi Yacht Clubnak, Csőregh Zoltán elmondta: "Azért döntöttünk emellett a helyszín mellett, hogy támogassuk a KYC-et a saját 420-as programjában, hiszen osztályként az is a célunk, hogy egyre több klub képviselje magát a mezőnyben."

A 2023-as év 420 hajóosztály ifjúsági bajnoki címét és egyben az U17 kategóriáét is Érdi Félix Vazul a Balatoni Yacht Klub 1912 versenyzője és Lacza Zaránd a Kereked Vitorlás Klub versenyzője által alkotott páros szerezte meg. Így ők nyerték el a Kolossváry Endre Vándordíjat ennek köszönhetően a Balatoni Yacht Klub által 1931-ben alapított ifjúsági vándordíjra Lacza Zaránd neve mellett a tavalyi év után immáron másodszor kerül fel Érdi Félix neve.

420 U19 kategóriában második helyezést ért el a Héder Benedek (Spartacus Vitorlás Egyesület)  és Bősze Marcell (Tihanyi Hajós Egylet), harmadik helyezést pedig a Simó András és Csermák Dorottya (Balatoni Yacht Klub 1912) alkotta párosok. 420 U17 kategóriában második helyezést ért el, a Simó András és Csermák Dorottya (Balatoni Yacht Klub 1912), harmadik helyezést pedig a Bakonyi Zsombor és Nedbál Dominik (Tihanyi Hajós Egylet) alkotta párosok.

Hosszú évek után idén gyűlt össze olyan nagy számú női páros, hogy a Női bajnoki cím is kihirdethető volt. A Női Bajnoki címet 2023-ban Litkey Janka (Tihanyi Hajós Egylet) és Érdi Hanna Noa (Kereked Vitorlás Klub) párosa nyerte el. Ez a páros 2020-ban volt a 420-as hajóosztály ifjúsági bajnoka és idén az előkellő 25. helyen zárta az Alicanteban megrendezett 420-as Open világbajnokságot a női mezőnyben. A női kategória második helyezettje az egyébként U17 korosztályhoz tartozó Ay Luca és Ay Blanka (Tihanyi Hajós Egylet) testvérpár alkotta páros lett, míg a harmadik helyezést Somogyi Janka és Balogh Emma (Balatoni Yacht Klub 1912) egysége érte el.

A 420-as hajóosztály 2023. évi Ifjúsági és Női Magyar Nyílt Bajnokság abszolút sorrendjének első helyezettje 9 futamból összesen 9 ponttal Litkey Janka - Érdi Hanna Noa, míg a második 20 ponttal az Érdi Félix Vazul - Lacza Zaránd páros és a harmadik 18 ponttal Benyó Máté - Horváth Ákos (Tihanyi Hajós Egylet) egység lett.

Litkey Jankát és Érdi Félixet, a két győztes páros kormányosait kérdeztük a versenyről és a versenyszezonról, nemzetközi versenyekről, erősségekről és gyengeségekről. Másképp kell-e vitorlázni itthon, mint külföldön? Van-e kedvenc versenyhelyszínük, illetve mik a terveik a következő szezonra?

Litkey Janka:

„Az idei szezont nagyon élveztem többek között azért, mivel sokat fejlődtünk a manchaftommal Érdi Hannával. Február végén kezdtük el a felkészülést a Coppa Italia versenysorozattal meg egy izolai versennyel. Az idei világbajnokságon is részt vettünk, ahol bekerültünk az arany csoportba. A versenyt a 25. helyen zártuk a 65 hajóból. A szezon legszebb emléke is innét van; számunkra ez az, amikor az arany csoport futamát 2,5 perces előnnyel nyertük meg.

Az idei bajnokságon nagyon kemény küzdelem zajlott az első helyezésért győzelmünket az évek alatt befektetett kemény munkának és elhivatottságnak köszönhetjük. Emellett nagy szerepe volt még a jó edzőpartnereinknek és a hajón belül jól működő csapatmunkának. Természetesen sok mindenen kell még dolgoznunk főként a rajtjainkon és a fizikumunk időzítésén.

A nemzetközi és a magyar mezőny között az a különbség, hogy az előbbi nem nagyon enged hibázni. Ezért ezeken a versenyeken kiemelten fontos a rajt, így nekünk is sokkal inkább a fókuszban van, mint a hazai versenyeken.

Eddig 5 db 420-as Magyar Bajnokságon vettem részt és szerintem ez volt a legszorosabb. Az idei bajnokság abban volt különleges, hogy 28 egység nevezett és ebből 9 női egység így magyar női bajnokság is volt amire rég nem volt példa a hajóosztályban. A nagy létszám és a forgolódós szél ellenére egy korrekt verseny volt, 9 futammal. 

Nincs kifejezetten kedvenc helyszínem mivel a Balatoni forgolódós szél kihívásait nagyon élvezzük. Ezért is örülünk, hogy megtapasztalhattuk a keszthelyi viszonyokat mivel a 4 nap alatt többféle erősségű és irányú szélben is vitorlázhattunk.”

Érdi Félix:

„Fantasztikus szezonom volt, tele nagyszerű versenyekkel. Az Alicanteban rendezett 420 open és női világbajnokságon kívül három olasz és egy szlovén versenyen voltam. Mindegyik nagy élmény volt, a legszívesebben arra emlékszem, hogy versenyről-versenyre, futamról-futamra egyre jobban mentünk. A VB-n harmincadikak lettünk a 130 hajós open mezőnyben, Izolán pedig abszolút ötödikek.

Tavaly is sikerült az OB-n a dobogó legfelső fokára állni, az idei győzelmet pedig egészen biztosan segítette, hogy még több versenytapasztalattal lettem gazdagabb és rendszeresen, kiváló párosokkal edzettem egész évben. De a legfontosabb, hogy Zaránddal, akivel életünk második közös versenye volt az idei Bajnokság tökéletesen együtt tudtunk működni. Zaránd nagyon alázatos, következetes és kitartó sportoló. Annak ellenére, hogy balesete miatt gyakorlatilag semmit sem tudtunk edzeni, olyan összhang volt közöttünk, mintha évek óta együtt versenyeznénk. Gyengeségemnek azt érzem, hogy a versenyek első napján még nem mindig tudom kihozni magamból, amit szeretnék.

A nemzetközi mezőny egészen más, mint az itthoni. A VB-n nemcsak az aranycsoportban, hanem már a kvalifikációs futamok alatt is nagyon komoly mezőnyben rendkívül küzdelmes futamok voltak. Ritkán sikerült a mezőny elé érni, de ha igen az óriási boldogság volt és hihetetlen energiát adott. A nemzetközi mezőnyben, ha hibázom sokkal nehezebben lehet korrigálni. Idehaza egy-két hiba még gyakran orvosolható egy-egy futamban.

Amikor vitorlázom, beleadok mindent, élvezem az egészet, és lassan megtanultam elfogadni, kezelni azt is, ha hibázok, vagy nem jól jön ki a lépés. OP-s koromban talán 3 Bajnokságon vettem részt és 420-asként is ez volt a harmadik. Nem látok igazi különbséget közöttük. Bajnokságon részt venni nagyon jó dolog, ez is egy nagyszerű és izgalmas verseny volt.

A keszthelyi helyszín jó volt, élveztem. Kellett egy kis idő, hogy kiismerjük, hogyan érdemes vitorlázni. A kedvenc balatoni versenyhelyszínem egyébként Csopak – a Kereked IfI Kupa. Mindig küzdelmes, izgalmas év elejei verseny. Itt még egyszer sem sikerült abszolútban nyernem. Jövőre talán ez is bekerül majd a célok közé. A jövőre vonatkozóan azonban még nincsenek konkrét tervek, elkezdődött a suli, most, főleg az elején arra szeretnék fókuszálni.”

EREDMÉNYEK

 

Fotó: Belenta Réka