A világbajnok végül, az utolsó napi hektikus, korai rajtbüntetésekkel és 30-40 fokos szélfordulókkal is szinesített futamok után az amerikai Morning Breeze lett, Michael Norrissal a kormánynál. Ezzel az előző nap még vezető magyar Tranquilo és az ezüstérmes helyen tanyázó Present Perfect is visszaesett egy helyet... A többi magyar egység is nagyon jól szerepelt: negyedik lett az LP Solution Happy Merida Medgyesi Csaba kormányzásával, a hatodik helyen a Team Rusalka végzett (kormányos Végh Balázs), tizenegyedik lett a Vera Natura Komáromi Sándor irányításával.

Az L30-as 30 lábas könnyű one design versenyjacht 2015-ben született: Rodion Luka olimpiai érmes és világbajnok vitorlázó ötlete nyomán Andrej Justin tervezte. Remek vitorlázó tulajdonságokkal rendelkezik, könnyű, gyors - és könnyen szállítható, ez sem utolsó szempont, ha a nemzetközi versenyzésről van szó. Egyre népszerűbb a világban.

A szlovéniai világbajnokság változatos körülmények között zajlott: az első nap szélhiány miatt nem sikerült futamot rendezni (egy verseny elrajtolt ugyan, de félbeszakították), a második nap 20 csomó körüli szelekben négy futamot is lenyomott a mezőny, a harmadik és a negyedik napon ismét gyenge szélben versenyeztek a hajók, a zárófutamra pedig kifejezetten idegtépő körülmények között került sor.

Eredmények: https://l30class.org/results/

Kép: Jurij Nuznyenko, Dragan Sinozic

visyla