Klasszikus formája, erős szeles tulajdonságai és nagy mérete kiválóan alkalmassá teszi családi vagy társasági túrázásokra, és persze versenyzésre is. A Magyar Vitorlás Yacht Szövetség 1940-ben hozott döntése alapján a Balatoni 50-es hajókat a német 40-es DSV cirkáló hajótestre állított 50-es vitorlázattal lehetett megépíteni. A végleges terveket Benacsek Jenő, a kor kiváló hajótervezője készítette. A következő négy évben több mint húsz hajó épült vasból és fából. Ez a sorozat abban az időben komoly piaci sikert jelentett. 

A hajóosztály elterjesztésében és népszerűsítésében nagy szerepe volt dr. Tóth Kálmán ("Káli") építészmérnöknek (a balatonföldvári Spartacus klubház tervezőjének, a Káma nevű 50-es tulajdonosának, az első magyar vitorlás szakkönyv szerzőjének) aki a Hajógyárral együttműködve különleges hitelkonstrukciót dolgozott ki az ötvenesek vásárlóinak. 1987-ben Soponyai Géza Sopi és Kovács Ottó elkészítették a műanyag változatot ( a formát az 1941-ben épült Marsról vették le), az osztály az azóta épült műanyag hajókkal új lendületet kapott.

2023-ban 11 hajó indult a versenyeken, sikerült növelni az aktív ötvenesek létszámát. Vízre került 2 db negyvenes években épült, felújítás utáni hajó - Káma és King Kong - felmérésük folyamatban. Sikerült  fiatalokat bevonni a versenyzésbe, elsősorban családi, személyes kapcsolatok útján, ők elsősorban a túraversenyeken kezdik meg az ismerkedést a hajóval.Jó kapcsolatot ápolunk és együttműködünk a Magyar Vitorlás Szövetséggel, eleget tettünk az osztálystátusz elvárásainak, rangos versenyeken erősítjük részvételünkkel a vitorlázás népszerűsítését, csak néhány szám a teljesség igénye nélkül: Évadnyitón 6 hajó,  Fehér Szalag 7 hajó, Kékszalag 7 hajó, Félszigetkerülő 9 hajó... Összetartó csapat az ötveneseké, évről-évre nagy siker a nyári csopaki Ötvenes Találkozó, télen pedig sporttársi összejöveteleket, kormányosértekezletet tervezünk.Igyekszünk jobban szervezettek lenni, elsődleges célunk a nívós, jól szervezett parti rendezvényekkel párosuló biztonságos és boldog vitorlázás. Ehhez az összes vitorlázó sportbarátunknak és magunknak kívánunk jó szelet, kiváló egészséget,  egymás és a szabályok tiszteletét!