A Rio de Janeirótól 137 kilométerre keletre fekvő öböl ideális helyszíne lesz a több mint négyszáz 19 év alatti vitorlázót megmozgató világbajnokságnak. A World Sailing nagy figyelmet szentel az idén 52. alkalommal megrendezendő versenynek, hiszen az itt eredményesen szereplő versenyzők lesznek a jövő vitorlázó csillagai.

Magyarország képviseletében az alábbi versenyzők mennek az Ifjúsági VB-re (eredményeik a teljesség igénye nélkül):

29er női: Fehér Boróka - Fehér Szonja. Ők nyerték idén a női bajnoki aranyérmet, és az Európa-kupa sorozatban a nők között elsők lettek (abszolútban nyolcadikok). Az idei svédországi Európa-bajnokságon a női 6. helyet hozták el.

29er férfi: Kis-Szölgyémi Soma- Juhász Samu. Idén U17 magyar bajnokok lettek, az Európa Kupa abszolútban az ötödik helyen végeztek. Korosztályukban Európa-bajnoki ezüstérmet és világbajnoki ötödik helyet szereztek.

420: Érdi Félix - Lacza Zaránd. A 2023-as év U19, azaz ifjúsági bajnoki címét és egyben az U17 kategóriáét is megnyerték.  

Nacra mix: Litkey Sámson - Dardenne Naia. Az ifjú Litkey most mixed összeállításban méreti meg magát, idén egyebek közt a Kékpántlika ezüstérmét vihette haza.

ILCA 6: Sigmond Soma. Az ILCA 6 ifjúsági világbajnokságon 259 induló közül a remek 13. helyet szerezte meg. Ő lett az idei magyar bajnok.

IQ foil: Kossovics Máté. Ő lett 2023 magyar férfi szörföse a szezonban elért eredményei alapján: U19 IQ foil magyar bajnok, U19 szlalom foil magyar bajnok, abszolút szlalom foil 2. hely, IQ foil U19 Európa bajnokság 40. hely, IQ foil U19 világbajnokság 51. hely.

A világbajnokság során nagyon nagy figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, ez a World Sailing idei versenyeinél is már kiemelt figyelmet kapott. Egyebek közt résztvevőnként egy, azaz több mint négyszáz fát ültetnek Sao Paulo éppen futó fásítási programja keretében.

Kijelölték a jövő évi, azaz 2024-es Ifjúsági VB helyszínét és időpontját is: Garda-tó, 2024. július 13-20.

Búziosban, a dél-atlanti vizeken, az ifjúsági világbajnokság hetén az előrejelzés szerint ÉK-K 10-18 csomós szél várható, az első futamot december 11-én, a záróversenyt és a díjkiosztót december 15-én tartják.

A verseny honlapja: https://worldsailingywc.org/

A verseny facebook oldala: https://www.facebook.com/YouthWorlds

Eredmények: https://worldsailingywc.org/results-centre/

visyla