A rajt időpontja a Classic Round futam résztvevőinek: 2024. július 13-án, szombaton 09:00 órakor  lesz, a Fehér Szalag Nagydíj résztvevőinek pedig 09:30 órakor.

A 27. Izsák Szabolcs Emlékverseny – Classic Round Futam versenyre nevezhetnek a következő hajóosztályok: Összevont cirkáló, 70-es cirkáló, 50-es cirkáló, 30-as cirkáló, Európa 30-as, 25-ös jolle, 15-ös jolle, Dragon és Folkboat osztályok. A Fehér Szalag mezőnyében a nagy létszámú egytestűek mellett ott lesznek a Kékszalag győzelemre legesélyesebb hi-tech katamaránok is, ez még egy utolsó esély lesz számukra, az idei fejlesztéseket az ellenfelekkel összehasonlítva tesztelni.

A Magyar Telekom a Kékszalag digitális partnereként idén is a legmodernebb technológiákkal segíti a regatta lebonyolítását. A Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja által kifejlesztett nyomkövető rendszer lehetővé teszi, hogy valós időben követhető legyen a hajók pozíciója. A rendszer lehetőséget ad a szurkolóknak, hogy térképen nézzék a verseny állását és kövessék kedvenc csapataikat. Az indulóknak pedig hasznos információkat szolgáltat, láthatják a többi hajó pozícióját, a bója helyzetét.

A Fehér Szalag az új nyomkövetési rendszer főpróbája is: azon túl, hogy maga a szolgáltatás miképpen működik, tesztelni kell a fedélzeti eszközök kiadásának és visszaszolgáltatásának is a minél egyszerűbb és hatékonyabb módját. A résztvevők a GPS készülékeket a Kékszalag Portban nevezésnél vehetik át, a fehér szalag, és a GeneralCom által felajánlott üveg pálinka mellett. Köszönjük a versenyzőknek, hogy együttműködésükkel segítik a szolgáltatás működését.

A verseny a Kékszalag rendezői csapatának is kiváló edzés a tókerülőre. 

Egészen 2001-ig a Kékszalagon kétévente mérték össze tudásukat a versenyzők. 1934 és 1942 között minden páros évben, majd a második világháború után, 1947-től a páratlan években zajlott a tókerülő verseny.
A vitorlázók minden éveben szerettek volna távolsági túraversenyen indulni, ezt a kérést figyelembe véve a Magyar Vitorlás Szövetség elindította a Fehér Szalagot, amelynek az útvonala először Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Tihany – Balatonfüred volt.

Majd 1996-ban változott a táv: a Kékszalaghoz hasonlóan teljes tókerülő verseny lett a Fehér Szalagból, csak az irány ellentétes volt, azaz Balatonfüredről Keszthely felé mentek a hajók, majd onnan Siófok és Balatonkenese érintésével mentek vissza a balatonfüredi célba.

A népszerűségét a Fehér Szalag többek között annak köszönhette, hogy indulhattak rajta trapézos és többtestű versenyhajók is. 2001 óta, a Kékszalag Nagydíjra is minden évben sor kerül, a Fehér Szalag mezőnye ismét a Balaton keleti medencéjében versenyez. 

Azáltal, hogy minden évben megrendezik a Kékszalag Nagydíjat és a Fehér Szalagot is, azt mondhatjuk, hogy az utóbbi a főpróbája az Európa leghosszabb és legrégebbi tókerülő versenyének, a Kékszalagnak.

A versenyrendezőség a versenyzőket online hirdetőtáblán tájékoztatja, mely elérhető az alábbi linken:

Classic Round futamon indulóinak

General Com Nagydíjon indulóinak