A Klasszikus Kupa versenysorozat célja a balatoni klasszikus hajókkal történő vitorlázás népszerűsítése. A versenyek kiírásait, eredményeit, aktuális állását és a regattákon készült fotó galériákat is elérhetjük a honlapon https://hunsail.hu/klasszikus-kupasorozat-2024 

A versenysorozaton az alábbi osztályok jogosultak részt venni: összevont cirkáló70-es cirkáló50-es cirkáló30-as cirkáló22-es cirkálóEurópa 30FolkboatDragon15-ös jolle25-ös jolleA sorozat bármelyik versenyére nevezett osztályok egységeit automatikusan értékelik a kupasorozatban is. A legtöbb, 11 egység a 25-ös túrajolle és a 30-as cirkáló mezőnyökben áll rajthoz, őket szorosan követik az 50-esek 10 hajóval. 

A Klasszikus Versenysorozat Vándordíj 2024. évi versenyeit öt verseny alkotja (időrendben): 

  • MET Klasszikus kupa - Ripka László emlékverseny  
  • Kereked Klasszikus Kupa  
  • Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj 
  • 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 
  • Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny  

Annak ellenére rendkívül szoros szinte minden osztályban a Klasszikus Kupasorozat összetett állása, hogy eddig már négy versenyt lefutottak a kiírt öt közül, egyedül a Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny van hátra. Eldőlni látszik az összetett már az utolsó verseny előtt a 25-ös túrajollék és a Folkboatok között. Előbbiek mezőnyében az Orion (HOLT PONT SE) 6 ponttal vezet a második helyezett klubtárs Aston Martin Budapest Vica Sailing Team előtt. A Folkboatok között ennél is nagyobb, 7 pontos előnnyel áll a Bordeaux Hordeaux a Gandalf előtt. A 22-es cirkáló osztályban mindössze egy hajó van versenyben, így ott sem szoros az állás.  

Pontegyenlőséggel áll az első, illetve a második helyen az összevont cirkálóknál a Lillafüred és a Nemere II., sőt, az 50-es cirkálók mezőnyében hármas holtverseny van az első helyen a Cirrus III., a Betadine és a Nerella között. 

Egy-egy pontos előnnyel vezeti a Dragonok mezőnyét a Luna, illetve a 15-ös túrajollékét a Csér. Kétpontos előnnyel áll az Európa 30-asok között a vezető pozícióban a Bestia II. és 3-3 ponttal vezeti a saját mezőnyét a 30-as cirkáló Mágia és a 70-es cirkáló Pannónia. 

A honlapon a kupasorozat jelenlegi hajóosztályonkénti állását is lehet nézni, illetve le lehet onnan tölteni. IDE kattintva minden részlet megtalálható.