A Rendeletet módosította a 203/2024. (VII. 29.) számú Kormányrendelet (a továbbiakban: Módosító Rendelet). A jelen cikk ezeket a módosításokat foglalja össze. 

Ezek a módosítások 2025. január 1.-jén fognak hatályba lépni. Ez azt jelenti, hogy a Módosító Rendelet szabályait a 2025. január 1.-jét követően kiadott sportorvosi engedélyekre és sportorvosi vizsgálatokra kell alkalmazni. 

legfontosabb módosítás, hogy míg a Rendelet szerint a sportorvosi engedély a 18 év alatti versenyzők esetében legfeljebb 6 hónapig lehetett érvényben, ez a korhatár a Módosító Rendelet alapján 16 évre került leszállításra. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a 16 éven felüli versenyzők esetében is legfeljebb 12 hónapig lehet a sportorvosi engedély érvényes.  

Szintén új szabály, hogy azon versenyzők esetében, akik a 16. életévüket betöltötték, úgy kell meghatározni a sportorvosi engedély érvényességi idejét, hogy annak lejáratának hónapja és napja megegyezzen a versenyző születési idejének hónapjával és napjával.  

Abban az esetben, ha olyan versenyzőről van szó, aki még nem rendelkezik érvényes sportorvosi engedéllyel és legfeljebb a születésnapja előtt 60 nappal kerül sor a sportorvosi vizsgálatra, akkor a sportorvosi engedély érvényességének kezdete ezen időpont lesz, az érvényességi idő lejárta pedig a sportorvosi vizsgálatot követő évben a versenyző születésnapjaEnnek értelmében tehát a sportorvosi engedély maximum 14 hónapra lehet érvényes. 

Azon versenyző, aki rendelkezik érvényes sportorvosi engedéllyel, az engedélyének megújítását a születésnapját megelőző – tehát az érvényességi idő lejártát megelőző – legfeljebb 60 napon belül kezdeményezheti. Abban az esteben, ha úgy kerül sor a sportorvosi vizsgálatra, hogy a versenyző sportorvosi engedélye még érvényes, akkor az új sportorvosi engedély érvényességi idejét – tehát a 12 hónapot – a versenyző sportorvosi engedélyének kiállítását követő születési idejének hónapjától és napjától kell számítani.  

Abban az esetben, ha a sportorvosi vizsgálatra a sportorvosi engedély érvényességi idejének lejárata után kerül sor, akkor is az új engedély érvényességének kezdte a sportorvosi vizsgálat időpontja. Ilyen esetben azonban a sportorvosi engedély 1 évnél rövidebb ideig érvényes, a versenyző következő születésnapjáig. 

A Módosító Rendelet átmeneti szabályai kapcsán érdemes megemlíteni, hogy az a 16-18 év közötti versenyző, akinek a sportorvosi engedély érvényessége 2025. június 30-a előtt járna le és a születésnapja is az első félévben van, de a sportorvosi engedély lejártának időpontja utánra esik, a már kiadott sportorvosi engedély érvényessége a születésnapjáig terjedő időpontig meghosszabbodik. Egy példával szemléltetve: Vitorlás Viktor 16 éves elmúlt, sportorvosi engedélye 2025. március 31-én jár le, de a születésnapja május 1-re esik. Ebben az esetben a sportorvosi engedély érvényessége 2025. május 1-ig meghosszabbodik. 

Szintén átmeneti szabály, hogy az a 18. év feletti versenyző, akinek a sportorvosi engedélye 2025. március 31-e előtt jár le, de a születésnapja ennél későbbi időpontra esik, de szintén az év első 3 hónapjában van, a sportorvosi engedély érvényessége a születésnapjáig terjedő időpontig meghosszabbodik. Egy újabb példával élve: Vitorlás Vazul – Viktor bátyja – 19 éves elmúlt, sportorvosi engedélye 2025. január 31-én jár le, de a születésnapja március 25-re esik. Ebben az esetben a sportorvosi engedély érvényessége 2025. március 25-ig meghosszabbodik. 

Abban az esetben, ha az előbb említett versenyzők (példáinkban Viktor és Vazul) sportorvosi vizsgálatára a meghosszabbított érvényességi idő után kerül sor, akkor a sportorvosi vizsgálat időpontja az engedély érvényességének kezdete és az érvényesség végét a Módosító Rendelet új általános szabályai szerint kell megállapítani. 

Fontos, hogy azok a versenyzők, akik nem tartoznak az előbb említett versenyzők közé, a sportorvosi engedélyük lejártát megelőző legfeljebb 60 napon belül kezdeményezhetik a sportorvosi vizsgálatukat azzal, hogy a sportorvosi engedélyük érvényességének kezdete a Módosító Rendelet hatálybalépésekor érvényes sportorvosi engedélyük lejáratát követő nap, lejárata pedig a Módosító Rendelet új általános szabályainak alkalmazásával állapítandó meg.

Készítette: Dr. Dulin György ügyvéd