A vízigényes technológiák tették szükségessé azt, hogy egy „iparcsatornát" vájjanak ki a Balaton medréből. Ennek partján telepedtek meg a víz szerelmesei, először az evezősök, majd később a vitorlázók, és a horgászok is.

Itt áll a legrégebbi, az 1930-as években vörösfenyőből készült csónakház, amely erdélyi ácsmesterek munkáját dicséri.

Az évek, évtizedek múlásával a vitorlássport szépen fejlődött, még olimpikont is adott a hazának. A csúcsot, a sportolók létszámában mindenképpen a 90-es évek jelentették, amikor (főként ifjúsági vitorlázók) közel félszázan versenyeztek.

Innen a történet tipikusan alakult. A nagyipar tönkre ment, a kikötő új kezekbe került.Az első, még talán nem túlzóan látványos lépések megtörténtek.A „nagy" hangárban található ifjúsági szálláshelyeket felújították, a klubházban található szobák is csinosabb köntöst kaptak.

A szolgáltatások javítása érdekében (a fejlesztés első ütemében konténer) fürdőket és mosdókat telepítettek. A második ütem előkészítési munkái gőzerővel zajlanak.A tervek szerint nő a kikötőhelyek száma, védettebbé válik a déli, dél-keleti hullámokkal szemben. Új közösségi terek, területek kerülnek kialakításra.

A szezonkezdésre új étteremés büfé kezdi meg működését. Az üzemeltetők szándékai szerint nem csak a parton, hanem a vízen, partközelben a hajóra is lehet hűtött italokat, és ételt kérni.

A hajótulajdonosok számára már ma is elérhető szolgáltatás, a hajók karbantartása, és gyorsjavítása, akár egy helyi kikötés alatt.Régebben ebbe a zárt kikötőbe ritkán tévedt „idegen" vitorlázó. Ma már a terület nyitott, és várja a túrázókat, megpihenni vágyókat is.Az első 4 órai kikötés díjtalan, ha valaki ennél hosszabb ideig marad, naponta hajónkét, és személyenként 1.250 Ft-ot fizet.

Nyáron a kikötőben élénk élet zajlik, hiszen itt talált otthonra a Magyar Szörf Akadémia, a BS Fűzfő (volt Nitrokémia) Vitorlás Klub, és a Raffica SE is. A nyári táboraikban, a kezdők is megismerkedhetnek a sportág alapjaival.

 A településre, Balatonfűzfőre is érdemes kilátogatni, hiszen a Balaton uszoda, a bob pálya és élménypark is remek kikapcsolódást kínál.

Karácsony János