Vigh András (Acsi) a Spartacusból

Megvalósultak-e a korábban leírt tervek?

A januárban az Elnökség által elfogadott edzés- és versenyprogram végrehajtása megkezdődött, a legjobb optimisteseinkkel Opatijában vettünk részt egy edzőtáboron és egy versenyen, valamint egy kétnapos pulai versenyt is beiktattunk még a februári programba.

Meddig tartanak még a tornatermi edzések? Fejlődtek-e a gyerekek fizikálisan?

A tornatermi edzések októbertől egészen március végéig zajlanak. Tekintettel az edzések látogatottságára és a gyerekek motiváltságára, az előrelépés egyértelműen tapasztalható.

Van-e olyan, aki hajóosztályt vált?

A tavalyi évben sikeres Rozsnyai Domonkos - Czeizel Jonatán 420-as páros utóbbi kiöregedése miatt szétvált, Domonkos Laser Radial osztályban egy nagyon komoly programot teljesít Bakóczy Róberttel közösen. Más jelentősebb hajóosztályváltás nem történt, mivel a tavaly kialakulni kezdő optimistes garnitúra tagjai szinte kivétel nélkül 10-12 év közöttiek.

Hogyan sikerült a részvétel a versenyeken?

A két téli versenyen tapasztalatszerzési céllal vettünk részt, így az eredmény másodlagos. Kizárólag arra összpontosítunk, hogy a gyerekek hajóvezetése a szezon elejére „készen álljon".

Az edzéseken mi az, ami láthatóan javult - akár tavalyhoz, akár az edzőtábor kezdetéhez képest?

Láthatóan javult a gyerekek koncentrálóképessége, a versenyeken pedig néhányan kellemes meglepetést szereztek bátor kezdeményezőkészségükkel, gondolok itt elsősorban a rajteljárás során történő helyezkedésre. Ne feledjük, a legjobb optimisteseink java része tavaly kezdett vitorlázni!

 

 Gerencsér Gergő, THE

Megvalósultak-e a korábban leírt tervek - például a németekkel közös edzőtábor?

Az időjárásra való tekintettel némi csúszással kezdődött a szezonunk. A 420-as csapat nem tudott a tervezett február elejei időpontban útra kelni a zadari edzőtáborba, így a német csapattal tervezett gyakorlás kútba esett. A második tengeri edzőtáborunkat is el kellett tolni egy héttel, de azt meg tudtuk tartani a 420-as és Cadet hajóosztálynak közösen, szintén Zadarban.

Meddig tartanak még a tornatermi edzések? Fejlődtek-e a gyerekek fizikálisan?

Az erőnléti edzések téli szakasza február végeztével lezárul. Ez a jellegű munka viszont nem szakad meg, mivel a vízi edzésekkel párhuzamban folyamatosan fejlesztjük versenyzőink fizikai állapotát. A fiatalabb korosztállyal elsősorban az állóképességet javítjuk, míg a trapézos hajókban versenyzőkkel e mellett speciális erőfejlesztő munkát végzünk. A szezon egésze alatt fokozott figyelemmel fejlesztjük a gyerekek egyensúlyérzékét a szárazföldön és a vízen is, mivel az egyik legfontosabb érzéknek tartjuk a vitorlázással kapcsolatosan, amit ebben a korban lehet a legintezívebben alakítani.

Van-e olyan, aki hajóosztályt vált?

Hajóosztályt nem vált senki. A csapatokat minden szezon végén az utolsó ranglista-verseny lezárásával alakítjuk ki, így az őszi edzések során már a következő szezon párosai vitorláznak együtt.

Az edzéseken mi az, ami láthatóan javult - akár tavalyhoz, akár az edzőtábor kezdetéhez képest?

Szembetűnő volt a gyerekek koncentrált munkája az edzőtábor alatt, a viszonylag mostoha körülmények ellenére. Rendkívül motivált volt mindenki. Látszott, vágytak már a vízre. Örömteli volt, hogy a hajókezelés, a manőverkészség nem romlott a hosszú kihagyás ellenére. Ezekre koncentrálódott a munka a négy nap során. Terveink szerint folytatás március elején, immár a Balatonon.

 

Aliban András