Mára a kedélyek megnyugodni látszanak és így talán a Zsűri szobából is hozzáfűzhető néhány megjegyzés az említett határozathoz.

Mint tudjuk a sportágakat szabályok mentén lehet űzni és a szabályokat az arra hivatott versenybírók kell, hogy betartassák, úgy a versenyzőkkel, mint a rendezőkkel. Ez alól nem kivétel a vitorlás sportág sem és így, ha versenybírói szemszögből vizsgáljuk a határozatot, talán érdemes megnézni annak előzményét, az ok-okozat összefüggéseket

Bármilyen sportágban bárki megméretheti magát, összejöhet egy baráti társaság és a strandon lábtengózhat, teniszezhet, egy hétvégén sakkozhat egy üdülőben, és vitorlázhat. Azonban ezek a versenyek, sportolási formák nem keverendők össze a versenysporttal. A versenysporttal, amelynek igen szigorú szabályai vannak, és a szabályoknak a betartatásának és ellenőrzésének is merev előírásai vannak. Éppen ezért a Magyar Vitorlás Szövetség Versenybíró és Versenyrendező Bizottsága arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem kéne a Magyar Vitorlás Szövetségnek mindazokat a vitorlás versenynek nevezett eseményeket a hivatalos versenynaptárában feltüntetni, mely eseményeken nem hogy a szabályok betartásáért tennének, de még képzett versenybírókat, verseny rendezőket sem alkalmaznak.

Természetesen, akinek nem inge, ne vegye magára, és tisztelet a kivételeknek. Tehát a Magyar Vitorlás Szövetség Versenybíró és Versenyrendező Bizottságának állásfoglalása az volt, hogy csak olyan vitorlás versenyek kerüljenek a Magyar Vitorlás Szövetség hivatalos versenynaptárába, mely versenyek rendezői, szervezői garantálják a Magyar Vitorlás Szövetséggel kötött szerződésben, hogy az általuk szervezett vitorlás versenyen megteremtik azokat a szakmai feltételeket, melyek a nemzetközi vitorlás élet versenyzéséhez hozzátartoznak.

 Az Elnökség októberi határozatának ebből a szempontból örülnünk kell, hiszen mindazok, akik aláírták Magyar Vitorlás Szövetséggel a megállapodást, vállalták és garantálták a sportszakmai szempontból nem kifogásolható versenyek megrendezését és lebonyolítását. Ehhez természetesen hozzá tartozik az időben elkészítendő és a szakemberek által javasolt módosításokkal újrafogalmazott versenykiírás, versenyutasítás, az adott versenyen képzett, minősített versenyrendezők és versenybírók foglalkoztatása, az adott verseny sportszakmai szempontból megfelelő technikai eszközökkel ellátott lebonyolítása.

Mindezek alapján, innét a Zsűri szobából csak üdvözölni tudjuk a szövetség októberi versenyrendezéssel kapcsolatos elnökégi határozatát.

Zentai István