Erős a szűrés

A szakemberek kiválasztásáról úgy hoz döntést a World Sailing, a sportág nemzetközi irányító szervezete, hogy a csúcsesemény résztvevői a legszínvonalasabb szolgáltatást kaphassák.

Az olimpia versenybíróságának összetételéről kitüntetett módon a szervezet elnöksége olyan további érintett testületek segítségével határoz, mint a Tisztségviselők Bizottsága, a Versenyszabályok Bizottság vagy a Tisztségviselőket Kijelölő Munkacsoport, és a kiválasztásban szerepe van a versenybíróság már felkért elnökének és alelnökének is. Az összeállítás alapvető szabályai, hogy csak nemzetközi versenybírók közül választanak, és egy országból legfeljebb két versenybíró kaphat lehetőséget. A merev szabályok mellett megfogalmazott további irányelvek szerint a kiválasztás alapjaként az olimpiai osztályok világbajnokságain, a kvalifikációs eseményeken és az előolimpián szerzett tapasztalat és a versenyeken nyújtott teljesítmény szolgált.

A kiválasztás részletes eljárásáról és az összes szakember névsoráról ide klikkelve tudtok tájékozódni...

 

Az olimpia, mint csúcsesemény

Egy olimpiai részvétel ahogy aktív sportolóként, úgy tisztségviselőként is egy karriercsúcsot jelent. A tokiói vitorlás versenyeken 10 versenyszámban 350 sportoló méri majd össze tudását, képességeit. Más sportágaktól eltérően, a versenyszámok között itt nincs átfedés, azaz egy versenyző legfeljebb egy versenyszámban indulhat.

A 2020. évi játékok lesz az első alkalom, amikor a vitorlássportban a férfi és a női sportolók létszáma pontosan egyenlő lesz. A versenyszámok felszereléseinek változatos palettája lehetőséget teremt arra, hogy a legkülönbözőbb fizikai adottságú és képességű sportolók is részt vehessenek a legkiemelkedőbb megmérettetésen.

Tizenkét év kemény munkája

2007 óta foglalkozom versenybíráskodással, az utóbbi hét évben a World Sailing nemzetközi versenybírójaként tevékenykedem. A világ legfiatalabbjaként számos ifjúsági osztály világ- és Európa-bajnokságán közreműködtem (beleértve a balatonfüredi rendezésű 2013. évi Laser világbajnokságokat), majd beválasztottak a 2014. évi nankingi Ifjúsági Olimpiai Játékok csapatába. A következő időszakban folyamatosan fordultam az olimpiai környezet felé, elsősorban kontinensversenyeken kaptam a lehetőségeket.

A tapasztalatszerzés kiemelt mérföldköve volt az a szerencsés szerencsétlenség, ahogy az utolsó pillanatban bekerültem a riói Paralimpiai Játékok versenybíróságába. Miközben egyre nagyobb felelősségű szerepeket szántak nekem versenyeken (a 2018. évi aarhusi összevont olimpiai világbajnokságon a Finn oszály vezető versenybírója voltam, 2019-ben a Finn osztály kvalifikációs Európa-bajnokságán a versenybíróság alelnöke és a Laser osztály kvalifikációs világbajnokságán a versenybíróság elnöke), a World Sailing szakmai munkájába is bevontak. A Kérdezz-felelek Munkacsoport tagjaként szabályértelmezési kérdéseket vizsgálunk, a Virtuális Versenyszabályok Munkacsoport vezetőjeként pedig az E-vitorlás Világbajnokság szabályainak megalkotása és gondozása a feladatunk. Az olimpiai környezet versenyein szerzett kiterjedt tapasztalatomnak köszönhetően 2018 novemberében a világ vezető versenybírói közé választottak.

 

Hazai vizeken is aktívan

A nemzetközi szerepvállalásom mellett szívügyemnek tekintem a hazai vitorlássport tevékenységemmel kapcsolatos fejlődését, fejlesztését.

A magyarországi versenyeken való közreműködés mellett a Magyar Vitorlás Szövetség Versenybíró Bizottságának korábbi tagjaként, mostani vezetőjeként elkötelezett vagyok amellett, hogy a szabályszerű vitorlásversenyek lebonyolítása közben a versenyzők a legjobb szolgáltatást élvezhessék. Ezért gondoskodunk többek között a versenyszabályok magyarra fordításáról és a nemzeti versenybíró szakemberek folyamatos képzéséről.

Lehetőség és felelősség

Hatalmas elismerésként élem meg, hogy 1992 után személyemben újra lesz magyar tagja az olimpiai versenybíróságnak. További öröm, hogy nem egyedüli magyar tisztségviselőként utazom Japánba: Fluck Benedek nemzetközi versenyrendezőnk a futamokat lebonyolító versenyrendezőség tagjaként működik majd közre. A felkéréssel persze kiemelt felelősség is jár, ezért fontos, hogy az addig esedékes versenyek tapasztalataiból és az elméleti felkészülésből táplálkozva érkezzünk majd a helyszínre.

Köszönöm családomnak, barátaimnak és vitorlázó ismerőseimnek a sok támogatást, és külön kiemelve szeretném megköszönni versenyzői nevelőegyesületemnek, a Balatonfüredi Yacht Clubnak a rengeteg segítséget, amit a nemzetközi versenybírói karrierem indításához kaptam. Ígérem, hogy jövő nyáron is a tőlem telhető legjobbat fogom nyújtani!

 

További információ:

Böröcz Bence

jurylife_emaillogo

Live slow, Sail fast!

 

t: +36 30 420 1573

e: bence@jurylife.com

w: jurylife.com

Fotó: Cserta Gábor, Török Brigi, Szántó Áron