Zsűri-szobaA vitorlázást is, mint minden sportágat, szigorúan kötött szabályok alapján lehet űzni. Ezek a szabályok vonatkoznak versenyrendezőre, versenyszervezőre, versenyzőre, sőt edzőre és csapattársra is.

A szabályokat a Nemzetközi Vitorlás Szövetség illetékes szerve hozza meg és teszi közzé 4 évenként, az olimpiai ciklusok után felülvizsgálattal együtt. A szabályok betartatásért a versenyen az adott versenyre felkért versenybíró bizottság, közismertebb nevén a zsűri gondoskodik. Nagy tévedés azt gondolni, hogy a zsűri munkája akkor kezdődik, amikor a verseny. A zsűri munkája már a verseny kiírásának ellenőrzésével, a szükséges félreértések, pontatlanságok, esetleg szabálytalanságok kijavításával kezdődik. A közhiedelemmel ellentétben - bizonyos eseteket kivéve - a vitorlás sportágban a versenybírónak nem kell feltétlenül a pályán tartózkodnia, kicsit hasonlít az eset a polgári bíróságok működésére, amikor is a tárgyalás tárgyát képező eseménynél, pl. egy közlekedési balesetnél, egy emberölésnél az ítélkező bíró, a bíróság nincs jelen. De ahogy a bíróság is elrendelhet helyszíni tárgyalást, úgy a versenybíróság sem mindig tartózkodik a Zsűri-szobában, a vitorlásversenyek egyik legtiszteltebb helyiségében.

Ezek a kivételes alkalmak a vitorlássport speciális szabályainak betartása érdekében helyezik a felkészült zsűritagot a pályára. Ilyen a tiltott „pumpálás" ellenőrzése, vagy a páros versenyek helyszíni, azonnali döntései. Ahhoz azonban, hogy kellő számú felkészült versenybíró lehessen jelen a versenyeken, a Magyar Vitorlás Szövetség Versenybíró Bizottsága az Alapszabálynak és a Szervezeti Működési Szabályának megfelelően fontos, kiemelt céljának tekinti a versenybírók nyilvántartását, képzését, továbbképzését. Ennek értelmében az eltelt félévben Miskolcon, Agárdon versenybíró-képzést, konzultációt és vizsgát tartott. A vizsgák eredményeként jelenleg 81 regisztrált és a feltételrendszernek megfelelő versenybíróval rendelkezik a magyar vitorlássport.

A bírók listája a Vitorlás Szövetség honlapján látható. Ugyanakkor további képzésekre és vizsgalehetőségre kerül sor. Ennek érdekében a Magyar Vitorlás Szövetség Versenybíró Bizottsága 2010. március 20-21-ig a Fertő-tónál, Sopronban versenybíró-képzést, konzultációt és vizsgát szervez. Mindenki jelentkezhet, aki 2010-től regisztráltatni akarja magát, mint versenybíró.Lehetőség van arra, hogy gyakorlott bírók csak vizsgát tegyenek.