Ha nem a tavaszi nagytakarítás/vitorlafelszerelés alatt kerül a kezünkbe a hajólevél, melyen azt látjuk, hogy úristen, jövő héten lejár, akkor sok kapkodástól kíméljük meg magunkat. A Hajózási Hatóság idén is meghirdette a szemleidőpontokat. Itt tudnunk kell, hogy a hajónk tengeri vagy belvízi körzettel rendelkezik-e. Ezt régen egyszerűen a lajstromszámra nézve megállapíthattuk, de újabban a hajólevél jobb felső negyedében van feltüntetve. Ezek szerint belvízi a H-......-.0, vagyis ha a kötőjel utáni kétjegyű szám 0-ra végződik, vagy ha a 7. pontban 2. vagy 3. hajózási körzet van beírva. Tengeri a hajó, ha a lajstromszámban a kötőjel utáni kétjegyű szám 11, 12, 13, vagy 14, vagy ha a hajózási körzetnél A,B,C,D valamelyike szerepel.

Miután megállapítottuk, hogy hajónk milyen körzettel rendelkezik, a megfelelő  listáról kiválasztjuk a megfelelő helyet és időpontot. Tengeri körzetes hajóknál a Nemzeti Közlekedési Hatóság Kiemelt Ügyek Igazgatósága az illetékes, belvízieknél pedig a Közép-Magyarországi Regionális Igazgatóság. A kiválasztott szemle előtt minimum 10 nappal el kell küldenünk a szemlére jelentkezési lapunkat értelemszerűen kitöltve, mellé az eljárási díj elutalásáról szóló banki bizonylatot, (sokkal egyszerűbb, mint csekket szerezni. Az összeg a szemleidőpontok lista alján van, a bankszámlaszám pedig a következő: 10032000-00289926-00000000.)

Akár kell szemlére vinnünk hajónkat, akár nem, nézzük át a kötelező  felszereléseket. Biztonságos és gazdaságos. Nem mindenki tudja, hogy a tűzoltó készüléknek is van szavatossága, ami általában csak hat hónap. Nem kell újat vennünk évente, mert az ezzel foglalkozó szaküzletekben pár száz forintért elvégzik a hitelesítést. Vásárlásnál gondoljunk erre, és ne „eldobhatót" hanem „újra hitelesíthetőt" vegyünk (az eldobható nem is szabályos, ellenőrzés esetén nem fogadják el). Ugyanide tartozik az egészségügyi felszerelés is. Persze, ha már tavaly megbontottuk, tuti, hogy pont az kellene, ami elfogyott belőle. Célszerű kibővíteni a doboz tartalmát tengeribetegség elleni szopogatóssal és fejfájás ellenivel. A mentőmellényeket is sokan csak helyfoglalós vackoknak gondolják, de sokan tudják, milyen jó is az, ha van, és ráadásul méretben is megfelelő. Keményebb szélben könnyen vízben találja magát az ember, és a legtöbb versenyen másodfokban kötelező viselni. A kürt , a tartalék izzó és a többi listán szereplő cucc is fontos, de nem szoktak „elfogyni" vagy „lejárni"

Végül javasolnám azt, hogy tegyünk hajónkba egy kis füzetecskét, és majd szezon alatt, ha észreveszünk valamit, amitől még ugyan lehet vitorlázni, de ..., akkor azt azonnal írjuk bele. Így ősszel nem kell sokat gondolkodnunk azon, hogy mi is volt a nemtudommelyik kikötőben, amit nem szabad elfelejteni. És télen sem kell a hótakaró és a ponyva alá bemászni, mert bent maradt az a fontos valami.  

Kenyeres Márta