Olyan nagyot nem, bár ez egyáltalán nem használ a fának, különösen olyan helyen, ahol gyenge volt a fugák tapadása, és most a nagy nyomás szét is szedte. A teendő ezután egyszerű. Meg kell várni, amíg jól kiszárad, ezután az egészet 120-140-es papírral át kell csiszolni, majd teak-olajjal beereszteni.

Használhatok hígítót az olajhoz?

Nem, teljesen felesleges, az olaj kellő hígítású.

De legközelebb nem kellene ilyen drasztikusan nekilátni. Van egy oldószer (Teak Restorer), aminek az a dolga, hogy a teakburkolat olajába beragadt koszokat leoldja a fáról. A munkamenet egyszerű. Első lépés, hogy a fafelületet kefével és mosószerrel átmossuk, ekkor már távozik jelentős koszmennyiség. Ezután hagyjuk megszikkadni, majd ecsettel átvonjuk a Teak Restorerrel. Egy fél óráig hagyjuk békén, majd ezután puha kefével és bő vízzel mossuk át. Fekete lé fog lefolyni és a fafelület kivilágosodik. Ezután várjuk meg, amíg leszárad és utána olajozzuk. Ilyenkor a fa edénykéi újra feltöltődnek olajjal és ezáltal rugalmas és a felület víztaszító lesz. Minden olajozás előtt célszerű ezt a műveletet elvégezni, és akkor nem sötétedik be.

Lehet-e teakfát lakkozni?

Ha szükséges, természetesen lehet. Vannak olyan kétkomponensű lakkok (Perfection Plus), amelyekkel 4-6 rtg. felhordásával lehet ilyen felületeket kialakítani. Lehet, de nem célszerű. Csak olyan helyen érdemes ilyen felületkezelést csinálni, amit vízmentessé akarunk tenni. A lakk jól beivódik a fába, de meghagyja annak külső megjelenését.

Csináltattam „műbőr" párnákat a cockpitba. A kárpitos figyelmeztetett, hogy csak megfelelő tisztítószerrel tisztítsam. Miért nem jó az, amit otthon is használok?

Azok a „műbőrök", amelyeket a hajóknál használunk, vinyl alapúak. Erre valók a vinyl-tisztítók A tisztítás során elég nagy mennyiségű tisztítószer marad az anyagon, mivel ezek nemcsak oldanak, hanem ápolnak is. A maradványnak mindenképpen olyannak kell lennie, ami elviseli az UV. sugárzást, és a felületet nem színezi el. Ilyen feladatnak a háztartásban használatos anyagoknak nem kell megfelelni.

Szép lakkozott felületeim vannak a hajómon. Kapaszkodók, takarólécek. Hogyan védjem meg?

Sajnos csak takarással lehet megvédeni a lakkozott felületeket. A gondot mindig az okozza, hogy a lakkozás az alsó vízszintes felületen megpattan és onnan felázik. Ez nagyon csúnya, és ahogy a felázás előrehalad, egyre csúnyább lesz. A legrosszabb a hajnali párásodás. Mindez a takarásokkal elkerülhető.