szörfösök wild joeKépzeld el, hogy kellemesen erős 25 csomós szélben, napsütésben verettek az óceánon. Nem lenne jobb inkább szörfözni?

Dehogyisnem. Csak nem az óceán közepén, ahol minden előzetes elképzelés ellenére sem a szél, sem a hullámok nem egyenletesek, sőt. Tehát ha választhatnék, akkor szörfözni inkább egy olyan helyre mennék, ahol szépen törnek a hullámok partközelben. Szörfözni ott jó, ahonnan a hajóval elindulunk (Kanári-szigetek, Zöld-foki szigetek), illetve ahova megérkezünk (Karibi szigetvilág) - közben pedig vitorlázni kell.

 
Inkább vitorlázónak, vagy inkább szörfösnek érzed magad? Egyensúlyban van még a két sport, vagy már átbillent a vitorlázás oldalára?

Az utóbbi 3-4 évben több ok miatt is többet vitorláztam, mint szörföztem, de ennek ellenére  a szörfözés maradt a fontosabb számomra. Ha itthon vagyok és választhatok, akkor 4-es szél fölött mindig szörfözök. Természetesen más, ha előre elvállalok egy hajós programot. Ilyenkor akárhogy is fúj, beülök a hajóba és fájó szívvel nézem a szörfösöket.

Én nem választanám szét ennyire azt, hogy ki a szörfös és ki a vitorlázó. 10 évesen kezdtem vitorlázni, de a sportszerű vitorlázást 16 évesen abbahagytam a szörf miatt, viszont szörfösként is igyekeztem nem kihagyni a jó vitorlázási lehetőségeket. Ahol a Balatonon szörfözöm, ott már vagy 10 éve mindig vannak katamaránok is, így amíg nincs elég szél a sikláshoz, addig sem unatkozunk...


Hogy ütőképes legyen a csapat, úgy hallottuk, minimum 100 napos közös vitorlázás lett tervbe véve. Ezt mennyire tudod összeegyeztetni a családdal, a szörfözéssel és a munkával?

Az, hogy 100 napot megyünk-e, vagy kevesebbet, még  a leendő támogatóktól is függ. Ebben a sok napban benne vannak a versenyek közötti hajószállítások is, amelyek csak a legénység felét igénylik, tehát be tudjuk osztani, hogy ki mikor hiányozhat. Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy augusztusban nagyjából szabadok leszünk,  ekkor szeretnék szörfözni menni, illetve talán majd télen, ha sikerül. Mivel már kb. fél éve tudom, hogy mekkora leterhelésre kell a Wild Joe miatt készülnöm, igyekeztem erre a munkámban is felkészülni, remélem, nem fognak összecsapni a hullámok a fejem felett. Majd a szezon végén, novemberben kiderül, hogy valóban sikerült-e mindent megfelelően összeegyeztetni. Mindenesetre ezen a hajón menni részint megtiszteltetés, részint pedig hatalmas lehetőség, rengeteget fogunk tanulni egymástól és a hajótól.


Hogy kerültél fel a hajóra?

 A hajón nem én vagyok az egyetlen szörfös. Bár még nem ismerek jól mindenkit a legénységből, de velem együtt legalább négyen vagyunk szörfösök, közöttük rajtam kívül még ketten voltak  komoly funboard versenyzők korábban. A csapat magját az említett szörfös barátok alkotják, akikkel már régóta vitorlázom együtt itthon és tengeren is...


Mi a szereped a hajón?

Holnap megyünk a hajót átvenni és most lesz az első edzés is, tehát a szerepeket majd utána véglegesítjük. Valószínűleg az orrdekken és az árboc körül lesz majd a helyem, de ez még alakulhat. Mindenkinek meg kell tanulnia minden posztot, a kormányzástól az orrdekkes szerepig, hogy szükség esetén mindenki mindenkit tudjon helyettesíteni.


Hol fogjátok az edzéseket tartani?

A hajó Horvátországban áll majd, az alapedzéseket is itt fogjuk tartani. Ezt kiegészítendő a versenyekre való hajószállításokat is próbáljuk edzésként végigvitorlázni és minden verseny előtt a helyszínen tartunk még néhány napos edzéseket.

Matto