optimist

Hazánkat a legnépesebb hajóosztályban, a 228 indulót számláló Optimistben hat versenyző, Vadnai Jonatán, Gyapjas Zsombor és Balázs, Előházy Dorottya, Tóth Levente és Varga Dániel képviselte Török Péter és Perényi Miklós edzőkkel. 

A négynapos regattát remek szélviszonyok között, kissé ugyan hűvös időben, de legalább a holland időjárásra gyakran jellemző eső nélkül sikerült lebonyolítani. Háromnapos selejtezőket követően - melyeken 8 futamon mérkőzött meg egymással a népes gyereksereg napi sorsolású csoportbeosztásokkal - az utolsó napon zajlott a kétfutamos döntő, arany, ezüst, bronz és smaragd csoportra osztva a versenyzőket.  A júliusban Lengyelországban megrendezésre kerülő Európa-bajnoksághoz hasonlóan a gyerekek ezúttal is a megszokott hazaitól eltérő kis trapéz-pályán vitorláztak, mely kreutz, félszél, hátszél ( kapukerüléssel) és kreutz szakaszokból áll. A selejtezők során nyújtott teljesítményük révén optimisteseink közül hárman a legjobb, azaz az arany csoportba kvalifikálták magukat, míg a többiek az ezüst csoportban versenyezhettek a döntő futamokon. Vadnai Jonatán egyből egy futamgyőzelemmel nyitott a regattán, s végig egyenletesen, magabiztosan, igen koncentráltan versenyzett, betartva az edzői tanácsokat. Hasonlóan jól teljesítettek a selejtezők során a Gyapjas testvérek is, Zsombi a legeredményesebb magyarként jutott be az arany csoportba, ám ott többször is hibázott, így hátrébb csúszva a 42. helyen tudta befejezni a versenyt. Testvére, Balázs is szépen vitorlázott, ám három futamban - köztük a döntő második futamán is - rontott, így az összetett 21. helyet tudta megszerezni. Jonatán azonban kitartott a verseny végéig, s a két legfontosabb futamon megszerzett 7. és egy 6. helyével a kiváló ötödik helyezést tudta megszerezni az összesített listán, mellyel a legeredményesebb európai induló lett. Az Optimist-mezőny egyik kiválósága, a spanyol származású Carlos Robles ezúttal is fantasztikusan vitorlázott, hét első, egy második és egy harmadik helyet szerzett meg, ám az utolsó futamon pumpálásért megfütyülték, ezért ki kellett állnia, ami azonban döntő lévén nem volt ejthető, így meg kellett elégednie a 11. helyezéssel. Hasonlóan jól szerepelt az amerikai Screve Romain is, aki hat futamgyőzelmének köszönhetően a dobogó második fokát foglalhatta el a szupergyorsaságú szingapúri Yokoyama mögött.

Érdekesség egyébként, hogy a holland válogatott munkáját az az argentin származású Bocha segítette, aki az optis versenyzők által jól ismert oktató DVD-t készítette. Jonatán kiváló teljesítménye és a többiek szép futameredményei ígéretesnek mutatkoznak a jövőre nézve.

 

Eredmények

1.       Yokoyama elisa Yukie  (SIN)

        2.   Screve Romain  (USA)

        3.  Lee Bryan  (SIN)

        5. Vadnai Jonatán

21. Gyapjas Balázs (BYC)

43. Gyapjas Zsombor (BYC)

79. Előházi Dorottya (RIVE)

90. Tóth Levente (RIVE)

99. Varga Dániel (BYC)

Eszes Bernadett