Hogy ennek mi az oka, arról a szakemberek sokat vitatkoznak, de most négy utánpótlás-nevelő egyesület olyan kezdeményezést karolt fel, amely talán éppen ezt az űrt töltheti ki.

Alsóörsön rendezik ugyanis a a Laser Pico Flottabajnokságot augusztus 1-3. között. „Ez a kis hajó két fővel vitorlázva a csapatvitorlázás örömét adja a gyerekeknek. Sportos, könnyen kezelhető és gyárilag egyforma – kiváló kezdet azoknak, akik versenyezni szeretnének” – mondja Náray Richárd, a verseny főrendezője és motorja, a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület (VGYE) vezetője.

A VGYE edzői már néhány éve ezzel a hajóval oktatnak, és remek eredményeket értek el a teljesen kezdő gyerekek között. Bár a Magyar Vitorlás Szövetség utánpótlás-programjában a Laser Pico nem szerepel, egye nagyobb itthoni népszerűsége végül összehozott négy egyesületet, akik úgy döntöttek: megrendezik a Laser Pico bajnokságát – szigorúan amatőröknek, azaz olyanoknak, akik rendszeresen nem versenyeznek. A kezdeményezésnek végül a Magyar Vitorlás Szövetség is melléállt, s néhány támogatót is sikerült bevonni.

A versenyre több mint húsz hajót várnak, s nevezni két korosztályban: 12 illetve 16 éves korig lehet. Eddig a VGYE mellett három másik utánpótlás-képzéssel és -neveléssel foglalkozó egyesület jelezte részvételi szándékát: a Körte SC, a Piarista Vitorlás Sport Klub és a Túravitorlás Sportklub. További jelentkezéseket szívesen vesznek.

A péntektől vasárnapig tartó hétvége lényege, hogy a vitorlás versenyszabályok szerint megrendezett pályafutamokon mérhetik össze erejüket azok, akik már az alapokat ismerik. Péntek este minősített versenybírók és -rendezők ismertetik meg a gyerekekkel a versenyszabályok alapjait. A programban persze közös főzés, zsíroskenyér-party és foci- meg röplapdameccsek is szerepelnek. Mindezt elsősorban a szervezők önzetlen munkája és a támogatók tették lehetővé, akik ezért mindenképpen említést érdemelnek. A Magyar Vitorlás Szövetség mellett a rendezvényt segíti a Fővárosi Vízművek Zrt., a Piper’s, a Live PR, a Jóhajó, a Ponyvaregény és a Rope-on Collection.

További információk és jelentkezés ITT.

A flottabajnokság plakátja ITT tekinthető meg.