A gyerekek komoly lelkesedésről tettek tanúbizonyságot, és tudásuktól függetlenül rendkívül komolyan vették a megmérettetést. „Nagy szükség van az ilyen versenyekre, hogy a vitorlás táborozás és a versenyzés közötti űrt áthidaljuk. Egészen biztos vagyok benne, hogy a közel ötven résztevő közül néhány éven belül legalább egy tucattal a serdülő és ifjúsági ranglistákon is találkozunk” – értékelt a verseny után Náray Richárd, a szervező Vitorlázó Gyermekekért Egyesület (VGYE) elnöke.

Péntek délután lázas szereléssel és felméréssel kezdődött a regatta. Számok kerültek a vitorlákra és a hajótestekre, zajlott a csapatok összeállítása. Súly és korhatár is nehezítette az edzők dolgát, ám este hétre kiderült, hogy rekordszámú, összesen 24 egység áll a másnapi rajthoz. Öt egyesület jelent meg hajókkal a regattán, a VGYE mellett a TVSK, a Körte SE, a Piarista Vitorlás Sport Egyesület és a BYC küldött versenyzőpalántákat.

A verseny zsíroskenyér-partival indult, amelyet szabályismereti előadás követett. Náray Vilmos zsűrielnök a legfontosabb útjogszabályokra koncentrálva adott útravalót a két napra a versenyzőknek. Sok okos kérdés is elhangozott, és látszott, hogy néhány gyereknek már nem teljesen jelentenek újdonságot az elhangzó kifejezések.

Szombaton szélcsend és halasztás várta a csapatokat. A várakozás óráit a Körte SE telepén röplabda- és focimeccsek segítettek elütni. Fél három felé aztán megjelent a várva várt szél, és végre vízre lehetett vezényelni a mezőnyt. A négy-öt csomós délnyugati kiváló lehetőséget biztosított a 35 percre tervezett, up-down pályán bonyolított futamokra. A versenyen kiderült, hogy néhányan nagyon ügyesen tudják hasznosítani a táborokban tanultakat: taktikailag is érettnek mondható vitorlázással nagy küzdelem folyt az első öt-hat helyért. A középmezőnyben a hajót már egészen jól kezelték a csapatok, de itt látszott, hogy még nagyon kevés versenyen vettek részt. A mezőny végén az egész kezdők vitorláztak, láthatólag élvezve, hogy itt lehetnek, bár számukra a 15 perces limitidő teljesítése sokszor okozott gondot.

A nap végére három futamot sikerült lebonyolítani, amelyek közül az utolsóban egy időre kissé leállt a szél, így a mezőny kétharmadának nem sikerült befutnia a limitidőn belül. A zsűri komoly munkát végzett: sokszor hangzott fel a sípszó, elsősorban a hátszélben alkalmazott „hajógyorsító” billegtetések miatt. Az érintettek mindig zokszó nélkül teljesítették a – könnyítésül egy körre korlátozott – büntetőfordulókat is. De az útjog megadása körüli helyzetekben is érezték a gyerekek, hogy mikor cselekedtek helytelenül: az előző esti szabályismertetés nem múlt el nyomtalanul, sokan maguktól is megcsinálták a büntetéseket. Ha pedig nem, a sípszó és a bírák piros zászlaja azonnal emlékeztette őket.

Az este közös gulyással és néhány óvástárgyalással zárult, mert néhányan még ezt a fegyvert is be kívánták vetni. Noha a zsűri elutasította az óvásokat, ez a gyakorlat sem árthatott.

Másnap délelőtt négy-hat csomós keleti várta a résztvevőket, amelyben gyorsan lepörgött a hátralévő három futam. Fél háromkor már nagyrészt összepakolt hajókkal várta a csapat az eredményhirdetést. A rövid várakozás alatt még egy lecsó is javította a hangulatot. A csapatok versenyét – amely a legjobb három egység összesített eredményéből állt össze) – ezúttal a Körte SE nyerte a TVSK és a VGYE előtt. A piaristáknak most a negyedik hely jutott, de jövőre lesz lehetőségük javítani: a következő Laser Pico Flottabajnokságot a PVE balatonberényi telepén rendezik.

A versenben az első helyet Magyar Máté és Márk (TVSK) szerezte meg, az ezüst a Benyó Máté–Krajcsovics Hunor (Körte SE) csapatnak, a bronz a Korompay Örs–Érdi Vince kettősnek (TVSK) jutott.

A Laser Pico Flottabajnokság teljesítette a feladatát. Lehetőséget nyújtott a 8-14 éves korosztálynak, hogy egy csapathajóban belekóstoljon a versenyzésbe, hiszen ezen a szinten a jelenleg elterjedt versenyosztályok erre nem adnak lehetőséget. A gyakorlottabb kormányosok sok tapasztalatot átadhattak fiatalabb mancsaftjaiknak, ami szintén nagyon fontos lehet abban, hogy ezek a lurkók megszeressék a vitorlázást, és szélesítsék a sport utánpótlás-bázisát. Köszönet mindezért a szervezők önzetlen munkájának és a támogatóknak. A Magyar Vitorlás Szövetség mellett a rendezvényt segítette a Fővárosi Vízművek, a Piper’s, a Live PR, a Jóhajó, a Ponyvaregény, a Bujdosó Pincészet és a Rope-on Collection.

Fotók: Š Mag Andrea