Örömmel vettem a felkérést, hogy kísérjem a Sponsor Wanted liberát. Le is töltöttem az internetről a versenykiírást és a versenyutasítást. Itt ért az első meglepetés: a kísérő motorosokról két mondat szólt. Az egyik, hogy melyik hajóknak kell, a másik pedig az, hogy 50-300 méteres körzetben kell lenniük a kísért hajótól. Kevésnek találva az információt tovább keresgéltem, majd egy nyilatkozatot találtam, amit a kísérő motorosok hajóvezetőinek kellett kitölteni. Itt jött a második meglepetés. A nyilatkozat kérdezte többek között a motor típusát és a számát, de nem kérdezte, hogy milyen képesítésem van és a hajónak van-e üzemeltetési engedélye. Nem tudom, hogy ki találta ki ezt a kísérést, de nem fektetett sok energiát a kérdésbe, hanem egyszerűen lerázta a felelősséget. Azzal, hogy előírták a hajók kísérését, csak „rászabadítottak" egy csomó gyakorlatlan motorost a Balatonra. Ezen felül ha már előírták a kísérést, miért nem ellenőrizték is és akiket nem, vagy nem a versenyutasítás szerint kísértek, miért nem óvták ki. Nem volt mentésvezető, nem volt a motorosoknak eligazítás és még sorolhatnám.

Az én javaslatom a jövőre nézve az lenne, hogy a kísérő motorosoknak legyen egy „főnökük", a mentésvezető, aki megfelelő ismeretekkel és gyakorlattal rendelkezik a feladathoz. Az eligazításon a hajóvezetők és a hajók okmányai leellenőrizhetők. A verseny biztosítását pedig úgy kellene megoldani, hogy a biztosító motorosok egymástól látótávolságban körbeállják a Balatont. Így nem zavarják felesleges hullámkeltéssel a vitorlásokat. Minden hajó biztonságban van, nem csak a kiválasztottak. Baleset esetén három motoros tud azonnal menteni. Lényegesen kevesebb üzemanyag fogyna el és bár szerintem nem szennyezik a motorosok a Balatont jobban mint a vitorlások ezeréves külmotorjai, azoknak a lelke is megnyugodna, akik szerint szennyezik.

Mindennel együtt felejthetetlen élmény volt a Kékszalag. A Balaton gyönyörű szúnyogokkal együtt is, éjszaka és nappal is. Minden elismerésem azoknak, akik teljesítették a versenyt.

Kenyeres Márta

BOB A MINIMENTŐ hajóvezetője

Kenyeres Márta