MB sailing, FergetegA rajt előtti készülődés, szélmérés, gyors telefon, egy gyors cigi….sikerült is elszúrnunk nagyon, beragadtunk a többtestűek alatt, s a sok motoros által keltett locs-pocs vízben nehezen tudtuk megindítani a hajót.

140%os génua volt a választás az élesség miatt. full trapézzal haladunk, hozzuk be a Sponzit, az Avatart és a Gardazzurrát is. A part alá beérve Alsóőrsnél volt egy kis matek, lekereszteztük kétszer is a Twin-go-t. kétszer igazítottunk jót dél felé, s ezzel még feljebb jöttünk.

Ekkor megállt a szél Almádinál, s elment a fentiek közül mindenki….gennakkerrel szenvedünk a kenesei bólyáig….nagyon rossz helyen vesszük, meg se merem kérdezni, hogy hányadikak vagyunk…innentől egy kis rohanás jön Siófokig, rengeteg hajónak elmegyünk, de a végén megáll a szél, s csak csúszunk szép csendben.

Tihany előtt megint ránk csúsznak páran, akik közel a déli parthoz settenkednek, de csőben visszaverünk mindenkit. Érdekes jelenet volt, ahogy a szorosban utolérjük a Sponzit közel kétszeres sebességgel s alulról kikerültük őket. Látszott, hogy ez fájdalmas volt nekik nagyon…. A legnagyobb matek most kezdődik…merre a nyugati medencében? Az látszódott, hogy Északon nagyon megállt egy katamarán. Ott csengett a fülemben amit Mr Damiani mondott hajnalban… „mindig arra menj, amerre jól szalad a hajó…Ő tudja merre kell menni” …úgyhogy maradt a vízközép, kicsit csúszva a déli partra…topgénua, fullra zárt grósz, full trapéz..s elindult…a Sponzit mintha visszarántották volna, s csúsztunk rá a Gardazzurrára, a Concept 25-re s feltűnik az Avatar is.

Lellééig vágatunk így, ahol eláll a szél, s onnan csorgás van tovább…Gardazzurrát megettük szépen, Kenguru lőtávolban. Ahogy közeledik Badacsony, Északról feltűnik egy reménysugár…egy kellemes kis szélcsík…fel is mentünk érte, ami megint full trapézt eredményezett s keszthelyi csücsökig ki is tartott…szuper, sikerült megtalálni az átjárót a két part között…ekkor már a Concept 25 is a miénk volt, valahol nagyon beragadt.

Keszthely szokásos széltelenség, rengeteg szúnyoggal..itt van idő egy kicsit smsezni, megpihenni. Ahogy kiérünk az öbölbe, Badacsonyig újra szél..néha még sok is a full trapéz és a topgénua, ezért cserélünk 140%-ra. úgy néz ki, hogy bejön az északi part. Volt itt egy két veszélyes veretés, nagyon szereti ez a hajó a futtatott menetet, rohan vészesen…nem hittem volna, hogy ilyen sebességet fogunk produkálni ezen a szalagon.. szép lassan elfogy a szél, újra topgénua…most van egy kis idő pihenni, foredeck, pár sms megint, újratöltődés…már nagyon a füredi móló lebeg a szemeim előtt, úgyhogy valamit kell varázsolni.

MB sailing, FergetegCsúszunk lefele….ahogy jön fel a nap, fura hajókat látunk magunk körül…a Szamuráj Jacket edig nem is láttuk nagyon. Zánka körül sikerül megtalálni megint az átjárót a két part között. Szamuráj elmegy gennakkerrel, mi kicsit szétestünk a cső előtt, de sikerült felmészni…nagy döbbenetemre a csövön átérve ott van az orrunk elött az Avatar, a 18as, a Szamuráj. Sajnos nem sikerült őket megfogni a nagy limányban, illetve a 18ast igen, de a végén elzúgott mellettük egy privát széllel. De a móló már itt volt az orrunk előtt s más nem számított…..

13. hely lett a vége. A hajó jól vizsgázott, nem voltak technikai problémáink, bár sok mindent törtünk szakítottunk a verseny előtti edzéseken. Büszke vagyok a hajóra és a csapatra is, nagyon jól teljesítettek. Sok mindent kell még tanulni, de a jó alap megvan. Elégedett vagyok ezzel az eredménnyel, bár a befutónál ama 3 hajó közelségét látva jó lett volna 10-en belülre kerülni, ami talán sikerült is volna, ha nem olyan a rajt amilyen. Majd jövőre a Cathával

 

A Fergeteg kékszalag képeit itt tudod megnézni!

A beszámolók gyűjteményét itt megtalálod! 

Marton Balázs