Sabján Annamari a teljes leánycsapatával áll ki idén, a tengeri és balatoni versenyeken összeszokott társaság mindenképpen megpróbálja megvédeni címét, ami minden eddiginél nehezebb lesz, hiszen egyre népesebb és erősebb a kihívók mezőnye. A tavalyi második helyezett Novák "Cucu" Csaba új csapattal érkezik, tavalyi összetett második helyre beért csapata a "Team Tirim" a szezont az egyre erősebb X-35 osztályban végigküzdő Prédl-testvérek vezetésével alalkult újjá, mindkét csapat mögött sok-sok tengeri és balatoni mérföld áll.

 

Erősített a kihívók mezőnyében a számos tengeri versenyt nyerő Milbich András, aki Kutics Krisztiánnal próbálja meg elhódítani a Spirit Kupát. Kutics Krisztián először mutatkozik be a Spirit Kupán, de a Milbich-Kutics párosnak nem ismeretlen az Elan 340-es hajó, a tavaszi Aranysekli Regattán már megnyerték ezt az osztályt épp Sabján Annamariék előtt. Ismét külön csapattal indul Krauth Balázs, aki a 2008-as velencei regattán már megmutatta magát, most ismét érdemes lehet figyelni rájuk.

A legkeményebb csapatukkal érkeznek a keszthelyi vitorlázók. Az évről évre gyorsuló hajót ezúttal Gál Zoltán vezeti, de a csapat tagjai még Györei "Bagira" András (Melges 24-esben vitorlázott idén többek között), valamint a Barnóczky "Break" János, aki az egyik legrégebbi résztvevő az időközben egyre izmosodó J24-es osztályban.

 

Szintén a J24-es osztályból érkezik Alibán András, aki a szezon egyik legeredményesebb hajóját rakta össze (a Nord Telekom rendszeresen az első három helyezett a J24 One Design Trophy veresenyein), a főállású trimmer most viszont a kormányzással fog megpróbálkozni, amiben Kakas Máté tavalyi összeszokott csapata lesz a segítségére.

 

Rajthoz áll a tavalyi harmadik helyezett Bajusz András is, aki tovább erősíti csapatát, a Ganz Danubius összeszokott legénységével szinte biztosan nagyon ütőképes nagyhajós gárdát fognak alkotni. A 2010-es Spirit Kupán ismét velünk hajóznak, a rendszeresen meglepetésként futamokat nyerő Nagy Vendelék, akik szintén végigvitorlázáták a Balatonon a versenyszezont. Rajthoz áll még 2009-ben ORC hajókkal versenyző és a legnagyobb bulikat végignyomó társaságból összeválogatott kemény mag is, Tóth Ádám Balázs kormányásával.

 

Még nem tudni teljesen, hogy mire lesznek képesek az új csapatok, de nem tűnnek esélytelennek, annyi biztos:

Nagy várakozás övezi a balatoni vitorlázó Novák Balázs vezényletével rajthoz álló Navigátor Vitorlásegyesület csapatát, a sokszoros bajnok Skala Zoltán szabadkai illetőségű egységét, valamint a rutinos tenegeri vitorlázó Szutor Ferencék hajóját.

Két különleges "fekete ló" hajó is lesz, akik bármire képesek: Német nyelvű és javarészben női csapattal áll rajthoz Scholtz Petronella aki nyilván jól ismeri a hajót és a kezében is sok rejlik, ráadásul a North Sails munkatársa Nagy Gabi segíti őt a versenyek alatt a vitorláknál. Teljes női legénységgel és nagy elszántsággal áll rajthoz Schulek Csaba, aki szintén nem lebecsülendő kormányos, csapatát szintén sok tengeri és balatoni versenyt megjárt leányzók alkotják. Szervezés alatt áll még Előd Botond (49er, 470) csapata, amelynek gerince szintén a J24-mezőny manschaftjaiból tevődik össze, ez a hajó is komoly dolgokra lehet képes.

Jelezte még részvételét Szeremley Huba is, a verseny egyik főtámogatója, ha minden igaz a kormányos ebben a csapatban Finánczy László lesz, aki szintén tekintélyt parancsoló balatoni eredményekkel bír és persze a tengeri pálya sem ismeretlen neki.

A 18 benevezett egység mellett megmaradó két hajót még bárki elviheti, így még bármi megtörténhet, de a mezőny eddigi létszáma és összetétele mindenesetre rendkívül izgalmas és színvonalas versenyt ígér.

A hajók 2010. augusztus 26-án kerülnek kisorsolásra, az immár szokásosnak mondható Kopaszi-gáti nyitóbulin, amire minden résztvevőt és érdeklődőt szeretettel vár a rendezőség.